Уставни суд: О уставности Закона тек ће се одлучивати

Срна
Уставни суд: О уставности Закона тек ће се одлучивати

САРАЈЕВО- Уставни суд БиХ саопштио је да је данашњој одлуком само привремено ставио ван правне снаге Закона о непокретној имовини који се користи за функционисање јавне власти у Републици Српској и најавио да ће о захтјевима за оцјену уставности овог законског рјешења одлучивати на некој од наредних пленарних сједница.

На данашњој сједници Уставни суд је искључиво разматрао и одлучио о захтјевима за доношење привремене мјере подносилаца захтјева за оцјену уставности Закона о непокретној имовини која се користи за функционирање јавне власти чланова Предсједништва БиХ Дениса Бећировића и Жељка Комшића, 11 делегата Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ и пет делегата Дома народа БиХ, саопштено је из Уставног суда БиХ.

Уставни суд БиХ напомиње да је данас усвојио захтјев подносилаца захтјева за доношење привремене мјере за привремено стављање ван правне снаге Закона о непокретној имовини који се користи за функционисање јавне власти у Републици Српској.

-Ова одлука ступа на снагу одмах и производи правно дјеловање до доношења коначне одлуке Уставног суда БиХ о поднесеном захтјеву - истиче се у саопштењу из ове правосудне институције.

С обзиром на то да су се наведени захтјеви заснивали на истим или сличним тврдњама о неуставности оспореног закона и да се тражило доношење исте привремене мјере, Уставни суд је донио одлуку о спајању наведених захтјева у којима је водио један поступак и донио једну одлуку под бројем У-5/23.

Не прејудицирајући коначну одлуку о меритуму захтјева, Уставни суд БиХ је оцијенио да је усвајање привремене мјере неопходно у интересу правне сигурности, нарочито имајући у виду да се том мјером примјена оспореног закона само привремено обуставља.

Уставни суд БиХ сматра да ће “доношење привремене мјере спријечити потенцијалне негативне посљедице које би могле настати примјеном оспореног закона”.

Ова одлука ће бити у што краћем року достављена подносиоцима захтјева и објављена на интернетској страници Уставног суда БиХ, наводи се у саопштењу.

Према Закону о непокретној имовини који је 28. децембра прошле године усвојен у Народној скупштини Републике Српске, сва непокретна имовина коју користе власти Републике Српске, јединице локалне самоуправе, јавна предузећа, јавне установе и све друге службе припадају Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана