Уставни суд БиХ сутра доноси коначну одлуку о "државној имовини" на Јахорини

ГС
Уставни суд БиХ сутра доноси коначну одлуку о "државној имовини" на Јахорини

Уставни суд Босне и Херцеговине сутра ће одлучивати о меритуму захтјева Кемала Адемовића у вези с шумом у Варешу, коју крчи британска фирма Adriatic Metals, те о захтјеву 13 посланика Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ на подручју Јахорине.

Крајем маја, Уставни суд је усвојио захтјев Адемовића за доношење привремене мјере у предмету којим је затражио оцјену уставности Одлуке о промјени намјене шумског земљишта и привременом кориштењу шумског земљишта у друге намјене Владе Федерације БиХ. Суд је привремено ставио ван правне снаге оспорену одлуку Владе ФБиХ до доношења коначне одлукеј, јавља Кликс.

Адемовић је у апелацији истакао да Одлука крши Устав Босне и Херцеговине јер узурпира искључиву надлежност Парламентарне скупштине БиХ да регулише питање државне имовине, укључујући и шуме и шумско земљиште, те омогућава располагање односно пренамјену шумског земљишта без сагласности власника – Босне и Херцеговине.

Влада Федерације БиХ средином децембра 2023. је "искључила" Правобранилаштво БиХ приликом доношења одлука о располагању државном имовином, односно државним шумама које у Варешу крчи британска фирма Adriatic Metals.

То је урађено јер је Влада ФБиХ добила одобрење од високог представника да се у овом случају заобиђе мишљење Правобранилаштва.

Исто тако, Уставни суд је привремено ставио ван снаге Одлуке о начину и условима продаје некретнина у власништву Републике Српске, којом је омогућена продаја правном лицу из Теслића.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана