Уставни суд БиХ привремено суспендовао Закон о непокретној имовини Српске

ГС
Уставни суд БиХ привремено суспендовао Закон о непокретној имовини Српске

САРАЈЕВО - Уставни суд БиХ донио је данас привремену мјеру о забрани примјене Закона о непокретној имовини у Републици Српској до коначне одлуке по меритуму.

Суд је одлучивао о захтјевима бошњачког и хрватског члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића и Жељка Комшића и још двије идентичне апелације за доношење привремене мјере којом би суд ставио ван снаге Закон до доношења коначне одлуке.

Суд је објединио све четири пристигле апелације за одлучивање о привременој мјери.

Одлука ступа на снагу одмах, а није донесена једногласно - против ове мјере био је Златко Кнежевић.

Предсједница Уставног суда БиХ Валерија Галић саопштила је да се ради о сложеним и тешким питањима, те је суд одлучио да постоји оправданост за доношење привремене мјере ради правне сигурности.

Према њеним ријечима, Уставни суд је, вагајући аргументе за и против, ипак одлучио да је више разлога за доношење привремене мјере.

-Јасно је да је ријеч о изузетно сложеним и тешким питањима. Уставни суд је оцијенио да постоје разлози да се ова привремена мјера донесе и са аспекта правне сигурности и аспекта посљедица почетка примјене овог закона - објаснила је Галићева.

Она тврди да је ријеч о процјени Уставног суда БиХ, као и да није било притисака, осим медијских, који нису утицале на одлуке.
Галићева је рекла да је познато да је Кристијан Шмит продужио своју ранију одлуку и у том налогу истакао да та његова мјера остаје на снази док Уставни суд БиХ не одлучи у овом предмету.

-Независно од тога ми смо одлучили како смо одлучили. Никада до сада Уставни суд БиХ, односно предсједник Уставног суда БиХ, није доносио привремену мјеру, као ни Велико вијеће, када је ријеч о предметима из апстрактне контроле који се разматрају на пленарној сједници - објаснила је Галићева.

Када је ријеч о одговору који Уставном суду БиХ треба да достави Народна скупштина Републике Српске у вези са Законом о непокретној имовини Српске, Галићева је навела да постоје рокови када треба дати одговоре.

-Сигурно да на пленарној сједници, која је заказана за 23. и 24. март, неће стићи да се разматра о овом предмету у меритуму. Сви су захтјеви спојени због истог чињеничног правног питања, као и захтјеви за привремену мјеру - рекла је Галићева.

Уставни суд БиХ данас је електронски одржао пленарну сједницу са само једном тачком дневног реда, те донио привремену мјеру.

Одговарајући на питање зашто још није одлучено у предмету члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића у вези са наметнутим амандманима на Устав ФБиХ и Изборни закон које је донио Кристијан Шмит, Галићева је навела да нема посебних разлога за то.

-Уставни суд БиХ је процијенио у том моменту, већ је скоро била припремљена пленарна сједница и процијенили смо да нема потребе за доношење привремене мјере. Није пресудан број судија Уставног суда, јер се одлуке доносе већином од укупног броја. Ми смо започели расправу у предмету Комшић, али смо одлучили да наставимо расправу јер је ријеч о сложеним питањима. Није било услова за коначну одлуку -  рекла је Галићева.

Кристијан Шмит објавио је прије два дана да је суспендовао примјену Закона о непокретној имовини Српске,  али су власти Српске одговориле да Закон остаје на снази и да се одлуке и легално бираних високих представника не објављују у Службеном гласнику Републике Српске.

-Закон о непокретној имовини Републике Српске која се користи за функционисање јавне власти данас је ступио на снагу - речено је јуче у републичкој Управи за геодетске и имовинско-правне послове.

Из Управе су нагласили да настављају обављати послове и задатке у оквиру својих надлежности у складу са Уставом и законима Републике Српске који су на правној снази.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана