Уставни суд БиХ: Повријеђена права педофилу који је побјегао из суда у Бањалуци

Г.С.
Foto: 24сата.хр

САРАЈЕВО - Уставни суд БиХ утврдио је да су одбјеглом бањалучком затворенику Ивици Мишковићу повријеђена уставна и права из Европске конвенције док је био у притвору у Бањалуци.

„Утврђује се повреда права на личну слободу и сигурност Устава БиХ и Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода због тога што није била извршена обавезна двомјесечна контрола оправданости апелантовог притвора“, пише у одлуци Уставног суда БиХ донесеној на прошлоседмичној сједници, преноси Фактор.

Подсјећамо, Мишковић је 7. новембра прошле године побјегао из зграде Основног суда Бањалука након што је неправоснажно осуђен на четири године затвора за обљубу дјетета млађег од 15 година.

Након бјекства, Мишковић је напустио БиХ и отишао у Хрватску. За њим је одмах расписана потјерница, али је Министарство правосуђа и управе Хрватске обавијестило БиХ да га не могу изручити јер нису испуњене правне претпоставке прописане Уговором између Хрватске и Босне и Херцеговине о изручењу из 2012. године.

Пола године прије него што ће побјећи, Мишковић је преко адвокатске канцеларије „Пуцар“ поднио апелацију Уставном суду БиХ, која је дјелимично уважена.

Између осталог, жалио се на рјешења Основног и Окружног суда у Бањалуци којима му је продужен притвор након потврђивања оптужнице за поменуто кривично дјело. Притвор му је одређен због опасности од бјекства, уз образложење да је, након што је откривен, већ једном напустио БиХ и отишао у Хрватску, чије држављанство има.

Као други притворски разлог истакнута је опасност да ће поновити кривично дјело.

Основни суд је навео да из доказа произлази да је апелант кривично дјело понављао неколико пута према истој оштећеној и да постоји сумња да је то учинио у кући гдје она живи док су у њој боравили њени отац, мајка и брат. Стога је Основни суд указао да, према наводима из оптужнице, „апелант није могао да контролише нагон за чињење таквог дјела ни у ситуацији када је могао бити откривен“.

Такође, додаје се да се пред другим тужилаштвом против Мишковића водила истрага због истог кривичног дјела.

Мишковић се жалио Уставном суду БиХ да се контрола оправданости његовог задржавања у притвору није радила свака два мјесеца, како је то прописано законом, већ протеком више од четири мјесеца.

„Уставни суд напомиње да непоступање суда у складу са законским роковима код контроле притвора не потпада под неправилност, односно пропуст који се накнадно може исправити. Уставни суд закључује да је у односу на обавезу периодичне судске контроле (ревизије) апелантовог притвора постоји кршење права из Европске конвенције“ пише у одлуци.

Мишковићева апелација је у преосталом дијелу одбијена, а закључено је да му нису прекршена права на правично суђење и право на претпоставку невиности.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана