Промијењена Правила Уставног суда БиХ без учешћа Кнежевића

ГС
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО - Уставни суд БиХ одржао је ванредну сједницу на којем је промијенио Правила Уставног суда, а начин на који је све учињено има елементе државног удара и рушења само уставног поретка БиХ, став је ово правника из Републике Српске.

Како пише портал бањалука.нет, судија Уставног суда БиХ из Републике Српске Златко Кнежевић тренутно се налази на путу и из објективних разлога није присуствовао сједници.

Тако су остале судије, под изговором заштите Суда од политике, направиле апсурдну ситуацију којом су кршећи важеће правило укинули то исто правило, истиче се у тексту.

Конкретно, кршећи члан 39. који каже да "сједница Уставног суда у пленарном сазиву на којој не присуствују најмање тројица судија које је изабрао Представнички дом Парламента ФБиХ и најмање један судија којег је изабрала Народна скупштина Републике Српске се одлаже, с тим да ће се, у случају понављања исте ситуације без оправданих разлога, наредна сједница одржати".

Дакле, како сједници није присуствовао судија којег је изабрала Народна скупштина Републике Српске, а који је одсутан из оправданих разлога, сједница је морала бити одложена, наводи овај портал.

Правник Огњен Тадић каже да је важно утврдити да ли је упућен позив судији Кнежевићу и да ли је његов изостанак био оправдан. 

Каже, ако је на службеном путу, то је свакако оправдан изостанак.

- Ако се све то утврди, па се испостави да је дио судија Уставног суда, кршећи члан 39. Правила Уставног суда, одржао сједницу и на њој укинуо члан 39., онда је с обзиром на све околности у БиХ у питању државни удар. Терет свега је сада са Народне скупштине прешао на судије Уставног суда БиХ – каже Тадић за бањалука.нет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана