Уставни суд БиХ одбацио апелацију Комшића и Џаферовића

ГС
Уставни суд БиХ одбацио апелацију Комшића и Џаферовића

САРАЈЕВО - Уставни суд БиХ одбио је захтјеве Жељка Комшића и Шефика Џаферовића којим је тражена оцјена уставности одредаба Устава ФБиХ које је наметнуо Кристијан Шмит.

Како стоји на страници Суда БиХ, ова одлука донесена је на данашњој пленарној сједници.

"Уставни суд је, одлучујући о захтјеву Жељка Комшића, члана Предсједништва БиХ, и Шефика Џаферовића, у вријеме подношења захтјева предсједавајућег Предсједништва БиХ, за оцјену уставности амандмана на Устав ФБиХ и Закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, утврдио да су амандмани и измјене Изборног закона у складу са чл. И/2, ИИ/2, ИИ/4. и ИИИ/3.б) Устава БиХ и чланом 1. Протокола број 12 уз Европску конвенцију за заштиту људских права и основних слобода, чл. 5. и 7. Међународне конвенције о укидању свих облика расне дискриминације и чланом 25. Међународног пакта о грађанским и политичким правима", стоји у образложењу.

Ова одлука ће бити објављена након што судије које су најавиле издвојена мишљења доставе своја мишљења, а најкасније у року од 15 дана, у складу са чланом 43. Правила Уставног суда БиХ.

Ради подсјећања, Шмит је наметнуо одлуку о измјени Изборног закона БиХ у изборном дану, 2. октобра 2022. године.

Ова одлука изазвала је бројне реакције пробошњачких странака који су рекли да се овиме иде директно у корист ХДЗ-а, преноси портал Кликс.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана