Уставни суд БиХ о захтјеву за оцјену уставности одредаба Закона о држављанству

Срна
Уставни суд БиХ о захтјеву за оцјену уставности одредаба Закона о држављанству

САРАЈЕВО - Уставни суд БиХ требало би да на дводневној пленарној сједници, која ће почети сутра, разматра захтјев за оцјену уставности одредаба Закона о држављанству БиХ, саопштено је из ове правосудне институције.

Циљ је, како је појаснио Денис Звиздић, који је у вријеме подношења апелације био други замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, омогућити поврат држављанства БиХ за више од 100.000 лица која живе у државама које сада дозвољавају двојно држављанство, док им закон у БиХ то онемогућава.

Звиздић је захтјев за оцјену уставности одредаба Закона о држављанству поднио 4. јула прошле године.

Уставни суд БиХ би требало да разматара и Звиздићев захтјев за оцјену уставности одредаба Закона о застави БиХ.

Звиздићу је спорна синтагма "заједничке институције" у дијелу Закона о застави БиХ који се односи на објекте на којима се обавезно истиче застава.

Према дневном реду, Уставни суд БиХ ће разматрати и захтјеве Жељка Комшића и Шефика Џаферовића за оцјену уставности одредаба Устава Федерације БиХ /ФБиХ/ и Изборног закона БиХ које је Кристијан Шмит наметнуо 2. октобра прошле године.

Шмит је ове наметнуте одлуке описао као мјере функционалности које ће спријечити блокаде ФБиХ и омогућити благовремену имплементацију изборних резултата.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана