Уставни Суд БиХ о Шмитовој наметнутој одлуци на некој од наредних сједница, одбијен Звиздићев захтјев

Срна
Уставни Суд БиХ о Шмитовој наметнутој одлуци на некој од наредних сједница, одбијен Звиздићев захтјев

САРАЈЕВО - Уставни суд БиХ није донио одлуку по захтјеву Жељка Комшића и Шефика Џаферовића за оцјену уставности одредаба Устава Федерације БиХ /ФБиХ/ и Изборног закона БиХ које је Кристијан Шмит наметнуо 2. октобра прошле године.

Одлука у овом предмету није донесена и о њему ће се одлучивати на некој од наредних пленарних сједница, саопштено је из Уставног суда БиХ.

Шмит је ове наметнуте одлуке описао као "мјере функционалности које ће спријечити блокаде ФБиХ и омогућити благовремену имплементацију изборних резултата".

Уставни суд БиХ одбацио је захтјев Дениса Звиздића за оцјену уставности члана 14 Закона о држављанству БиХ, за који апелант сматра да је дискриминишући према некадашњим држављанима БиХ који желе да врате држављанство и утврдио да је ова одредба у сагласности са Уставом БиХ.
Звиздић је у вријеме подношења захтјева био други замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

Уставни суд је у овој одлуци указао на то да свака држава има право својим уставом и законима одредити ко има право на њено држављанство, саопштено је из Суда БиХ.

Наведено је да држава има широко поље слободне процјене приликом прописивања услова за добијање држављанства и међународно право је у томе не ограничава.

"Уставни суд није уочио да се законодавац, прописујући спорне услове за враћање држављанства БиХ, кретао ван поља слободне процјене или да је ограничио неко друго право заинтересованих лица или да оспорене одредбе прописују критеријуме који су као такви произвољни", наводи се у саопштењу.

Одлучујући о другом Звиздићевом захтјеву за оцјену уставности члана 5 Закона о застави БиХ, Уставни суд је утврдио да овај члан у дијелу који гласи "заједничких институција или институција којом управљају заједничке институције или која је одговорна заједничким институцијама" није у складу са Уставом БиХ и укинуо га је.

У овој одлуци Уставни суд је, између осталог, навео да је законодавац додавањем одреднице "заједничке" испред израза "институције" промијенио смисао члана Устава БиХ који прописује постојање искључиво "институција БиХ".

Уставни суд сматра да је на та тај начин законодавац поступио супротно начелу владавине права прописаном Уставом БиХ зато што је спореном одредбом закона измијенио суштину јасне уставне одредбе из члана 3 Устава БиХ.

Одлучујући о захтјеву Општинског суда у Сарајеву за оцјену уставности Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ, Уставни суд је утврдио да овај закон није у складу са Уставом БиХ, Протоколом број 12 уз Европску конвенцију за заштиту људских права и основних слобода и Међународним пактом о грађанским и политичким правима зато што не садржи одредбе о накнадама судијама и тужиоцима на име дежурства/приправности.

У предмету који се односи на поднесак 24 члана Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, Уставни суд је донио рјешење којим је утврдио да Комисија за концесије БиХ у својству Заједничке комисије за концесије није извршила дјелимичну одлуку Уставног суда БиХ у вези са спорним одредбама Закона о концесијама БиХ.

Уставни суд ће ово рјешење доставити Тужилаштву БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана