Уставни суд БиХ блокирао продају земљишта на Јахорини уз "занимљиво" образложење

ГС
Уставни суд БиХ блокирао продају земљишта на Јахорини уз "занимљиво" образложење

САРАЈЕВО - Уставни суд Босне и Херцеговине данас је на пленарној сједници поништио одлуке Владе Федерације Босне и Херцеговине којима је промијенила намјену државног земљишта на подручју Вареша, те Владе Републике Српске о начину и условима продаје некретнина на Јахорини путем лицитације.

Како је саопштено, Уставни суд је за обје одлуке утврдио да су супротне одредбама Устава Босне и Херцеговине, те да су ништавне и престају важити даном објаве у службеним гласницима.

Претходно је на сједници 31. маја Уставни суд донио привремене мјере којима су ван снаге стављене ове одлуке.

У случају одлуке Владе ФБиХ, Уставни суд је наложио Влади ФБиХ и Федералном министарству пољопривреде, водопривреде и шумарства да предузму одговарајуће кораке којима ће поништити све одлуке и активности које су засноване на оспореној одлуци.

Уставни суд БиХ је данас Влади Републике Српске и Министарству трговине и туризма Републике Српске наложио да предузму одговарајуће кораке којима ће поништити све одлуке и активности које су засноване на оспореној одлуци.

– Уставни суд је нагласио да је Влада РС располагала државном имовином која је под забраном располагања и која је у искључивој надлежности институција БиХ – саопштено је из Уставног суда БиХ, који је о овом предмету одлучивао након што је захтјев упутило 13 посланика Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине.

– Ове одлуке ће бити достављене подносиоцима захтјева у року од мјесец дана и објављене у што краћем року на интернет страници Уставног суда Босне и Херцеговине – додаје се у саопштењу Уставног суда БиХ.

Саопштен је и сажетак ових одлука.

– У обје одлуке Уставни суд је закључио да се ради о шумском земљишту које представља државну имовину која је под забраном располагања, како је то Уставни суд утврдио у својим ранијим одлукама које се односе на исто питање. Стога је закључено да Влада ФБиХ и Влада РС нису биле надлежне да својим одлукама на било који начин располажу наведеном државном имовином.

Уставни суд подсјећа да је Законом о привременој забрани располагања државном имовином Босне и Херцеговине прописано да привремена забрана располагања државном имовином “остаје на снази до ступања на снагу закона на државном нивоу којим се уређују права власништва и управљања државном имовином, а који би усвојила Парламентарна скупштина Босне и Херцеговине, односно све док високи представник другачије не одлучи”.

Сличну одредбу садрже и закони о привременој забрани располагања државном имовином Федерације Босне и Херцеговине, Републике Српске и Брчко дистрикта Босне и Херцеговине. Чињеница да Парламентарна скупштина БиХ још увијек није донијела закон којим ће регулисати право власништва и управљања државном имовином не може бити оправдање ентитетским владама да неовлаштено располажу том имовином – истакнуто је из Уставног суда БиХ.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана