Усташки графити осванули у Неуму

СРНА
Усташки графити осванули у Неуму

НЕУМ - На више мјеста у Неуму осванули су јутрос непримјерени графити са националистичким, фашистичким и увредљивим порукама.

Фотографије графита објавили су федерални медији.

Међу више непримјерених порука на више мјеста су и усташки поклич "за дом спремни" и "Усташе Неум".

На бурегџиници "Сарајка" у Неуму и објектима поред ње, током ноћи су исписани увредљиви графити којима се велича усташки покрет и такозвана Херцег-Босна.

Јасмин Османовић, власник бурегџинице "Сарајка" у Неуму, каже како је ујутро 24. јануара обавијештен да су на његовом и објектима изнад исписани увредљиви натписи: "За дом спремни", "Гази балије", "Херцег Босна" и бројни други. Каже како је ово један у низу инцидената откако је прије четири године отворио радњу у једином бх. мјесту на Јадрану. У једном наврату су му, прича, разбијени портали, што је пријавио полицији.

"Ја сам то покушао скривати, да не бих хушкао, не би ли стало. Прве године су ми одмах разбили рекламу 'Сарајка'. Сви знају ко је то урадио, мала је то средина. Ја нећу да говорим о именима. На кући изнад је видеонадзор, све се може видјети. Мој отац је све пријавио полицији јер ја нисам ту", каже Османовић у телефонском разговору за "Детектор".

Према његовим ријечима, бурегџиница сваке године ради од марта до новембра и јако је популарна међу туристима, што показују оцјене на бројним претраживачима.

"Добра је стварно прича, али је толико доље постало тешко, напорно, да је упитно. Сада размишљам озбиљно да прекинем пословање. Шта треба, неко да ми нападне супругу? Више сам љут и бијесан. Да су ме увриједили – нису, увриједили су себе. Четири године сам се сломио да нешто доље направим. Више немам снаге да се борим с тим", поручио је власник.

Људевит Марић, портпарол Министарства унутрашњих послова Херцеговачко-неретванског кантона, каже како је патрола полиције из Неума с крим-групом упућена на мјесто догађаја, те да за сада не знају садржај графита. Више информација, додаје, биће познато када буде сачињена службена забиљешка.

Раније је истраживање "Детектора", на основу првостепених и другостепених пресуда за дјела учињена из мржње и пресуда с квалификацијом "изазивање националне и вјерске мржње, раздора и нетрпељивости", показало да, и када дође до оптужница, пресуде су најчешће условне, ниже од годину или ослобађајуће.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана