Упућена протестна нота амбасади Украјине

Aгенције
Упућена протестна нота амбасади Украјине

Сарајево - Министарство иностраних послова /МИП/ БиХ јутрос је упутило протестну ноту Амбасади Украјине у БиХ, са сједиштем у Загребу, а у вези са промотивним спотом украјинске Владе у којем су на карти Европе БиХ и друге земље бивше Југославије означене као Хрватска, потврдио је Срни начелник Канцеларије за односе са јавношћу МИП-а БиХ Небојша Регоје.

"Помоћник министра иностраних послова за билатералне односе Амер Капетановић телефоном је разговарао са амбасадором Украјине у Хрватској, који се извинио и истакао да је ријеч о грубој техничкој грешки која се више неће поновити. Тим поводом најавио је и службено извињење Кијева", рекао је Регоје.

Он је појаснио да је МИП БиХ, када је ријеч о овој протестној ноти, поступило у складу са стандардном дипломатском праксом, у складу са одредбама Закона о министарствима и другим тијелима јавне управе БиХ, те сходно основним правцима и приоритетима спољне политике БиХ које је утврдило Предсједништво.

"Дакле, МИП БиХ је реаговао на чињеницу да је БиХ у споту избрисана са карте Европе, а то спада у домен основних начела спољне политике БиХ које је утврдило Предсједништво БиХ", рекао је Регоје.

У промотивном видеу у којем привремени премијер Украјине Арсениј Јацењук објашњава зашто би та земља требало да постане дио ЕУ појављује се спорна карта у којој су све државе бивше Југославије припојене Хрватској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана