Упозоравају друге док и сами чине пропусте

Ведрана Кулага Симић
Упозоравају друге док и сами чине пропусте

САРАЈЕВО - Иако из Парламента БиХ свако мало одлазе упозорења на адресе других институција на заједничком нивоу о томе да ревизорске препоруке морају спровести у дјело, парламентарне службе се нису ове године прославиле јер је откривено да ни они сами нису урадили оно што су ревизори затражили од њих.

Парламент БиХ “зарадио” је позитивно мишљење Канцеларије за ревизију, али му је, не изражавајући резерву на усклађености са прописима, пажња скренута на поновно активирање статуса професионалног парламентарца након одласка у пензију и исплаћене отпремнине, на пропусте и недостатке код спровођења процедура јавних набавки, транспарентност и намјенску потрошњу новца на који имају право клубови посланика.

У табели препорука црвеном тачком је наглашено да нису до нове анализе предузели било какве активности у погледу уграђивања свих материјалних права и обавеза посланика и делегата у законске одредбе, нису предузете ни активности за утврђивање километраже за обрачун трошкова превоза као и да систем унутрашњих контрола коришћења службених аутомобила и даље није задовољавајући те друге. Уз то, готово све друге препоруке су још у фази реализације, а завршена је само једна која се односила на правилник о систематизацији радних мјеста.

С друге стране, сви ревизорски извјештаји свих 70 и више институција на нивоу БиХ стижу управо у Парламент, гдје их посланици, односно делегати разматрају на сједницама одређених парламентарних комисија. Најчешће је то у надлежности комисија које се тичу финансија, а након сједница када је та тема на дневном реду, усвајају се одређени закључци којима се апелује и обавезују институције да у датом року извијесте шта су урадиле с циљем да исправе грешке у пословању и транспарентније троше новац свих пореских обвезника ове земље.

Предсједавајућа Комисије за финансије и буџет Дома народа Парламента БиХ Душанка Мајкић (СНСД) за “Глас Српске” истиче да би Парламент БиХ требало да буде изнад свих институција по поштовању правила, пословању и испуњавању препорука ревизије, али то, нажалост, није тако. Нагласила је и да је Парламент, са оваквим налазима, још узор, али и да са Канцеларијом за ревизију морају детаљно разговарати о мишљењима која дају те о неким другим стварима, као што је ангажман након пензионисања, јер упориште постоји и у одређеним судским одлукама.

- Лоша је порука да Парламент, као први партнер ревизора који би требало да истрајава на финансијској дисциплини и поштовању законитости, има било какву замјерку, примједбу. Та институција би морала да манифестује вољу да се такве ствари, које нису спорне и о којима не треба поразговарати са ревизорима, почну рјешавати, али ово је, ипак, БиХ. Свако вуче на своју страну, тако и извјештаји ревизије губе на значају - каже Мајкићева.

Нагласила је да нема никакве потребе да било шта буде спорно и да не може бити ријешено када је, на примјер, ријеч о накнадама трошкова превоза, као и обрачуну.

Платна листа

На платној листи Парламента посљедњег дана 2020. године било је 228 особа, од којих је 171 службеник, три члана колегијума Секретаријата, један парламентарни војни повјереник те 53 посланика и делегата. Само за бруто плате и накнаде потрошено је више од десет милиона, односно 740.000 КМ више него годину раније због већег броја запослених.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана