Упаљен аларм за глобални финансијски слом

Вељко Зељковић
Упаљен аларм за глобални финансијски слом

БАЊАЛУКА - Приноси од десетогодишњих америчких обвезница пробили су пет одсто први пут од 2007. године, што је нови економски знак упозорења, који трепери злокобно црвеном бојом и указује да свјетски кројачи фискалних политика вјерују да у блиској будућности може доћи до већих глобалних ломова и потреса.

Каже ово за “Глас Српске” експерт за финансије и бивши брокер са Волстрита Владимир Ђукановић, осврћући се на посљедње податке са финансијских тржишта који показују да су приноси америчких обвезница, кључној основи за трошак новца у цијелом финансијском систему, скочили за више од четири пуна процентна поена у посљедње три године.

То је највеће повећање од почетка раних осамдесетих година прошлог вијека, када су напори тадашњег предсједника Федералних резерви Пола Волкера да “убије” инфлацију гурнули десетогодишњи принос на скоро 16 одсто. Сада су фактички на нивоу на ком су били непосредно прије почетка финансијске кризе 2008. године.

Према ријечима Ђукановића, чак и ако инвеститори нису захтијевали веће каматне стопе, с обзиром на чињеницу да је амерички дуг већ постао највећа пријетња статусу долара, одржавање високих каматних стопа је неопходно за САД да би заштитиле статус своје валуте. Али, како указује, ради се о опасном коцкању, а поготово због изненадног сукоба на Блиском истоку који је појачао страхове од инфлације. Због тога, како каже, амерички дуг изгледа још неодрживији.

- Некада су ови приноси износили један или два одсто и били су већи у зависности од тога на који се период издају. Мање година, мањи принос. Сада је то промењено. То значи да дио тих који о томе одлучују сматрају да се налазимо у катастрофалној ситуацији. Новац им је преко потребан, да закрпе буџетске рупе, али и све веће расходе. У коначници, то ће додатно повећати трошкове задуживања, али и ризик од рецесије и великог финансијског лома, не само у САД, већ и широм света - појашњава Ђукановић. 

Указује и на још једну потенцијалну опасност, јер веће каматне стопе ће сигурно привући инвеститоре, а што у преводу значи да ће готово неизбјежно доћи до одлива финансијских средстава са других тржишта, изазивајући нове шокове.

- Смањиће се обим инвестиција, јер што би неко инвестирао свој новац у нешто друго, када сада има сигурну и солидну зараду од куповине ових обвезница. Велики проблем ће наступити ако тај принос на њих буде око десет одсто или више, јер то значи да би велики број инвеститора “изашао” из досадашњих аквизиција и уложио све у ове трезорске записе. То би, како ствари стоје, довело до великих и неслућених потреса. Овакав сценарио довешће до пада вредности акција на берзама, раста задужености, али и трошкова задуживања. Како на пољу финансија влада систем спојених судова ове ће негативно утицати и на ситуацију у Европу, која већ дубоко грца у проблемима - каже Ђукановић, додајући да европска тржишта капитала падају већ трећи мјесец заредом.

Посљедице

За америчке потрошаче који покрећу америчку економију повећани десетогодишњи принос трезора значи неповољније кредите, али и стопе камата за кредитне картице. То такође значи веће хипотекарне стопе, које су већ у САД достигле највиши ниво у посљедњих 21 годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана