УО УИО није усвојио одлуке: Краљевић зауставио подјелу 218 милиона KM

М.М.Б
УО УИО није усвојио одлуке: Краљевић зауставио подјелу 218 милиона KM

БАЊАЛУКА - Управни одбор Управе за индиректно опорезивање (УО УИО) БиХ на данашњој сједници није усвојио одлуке о привременој расподјели прихода од путарине у износу од 218 милиона марака.

Против усвајања тих одлука био је министар финансија ФБиХ Тони Краљевић који је рекао да је неопходно сачекати израду методологије о коначној расподјели прихода од путарине.

- Према предложеним одлукама расподјела укупно 217,96 милиона КМ требало је да изврши Управа за индиректно опорезивање према процентима из Одлуке о привременој расподјели прихода од путарине за изградњу аутопутева и изградњу и реконструкцију других путева, тако да би ФБиХ припало 128,59 милиона, Српској 85 милиона и Брчко Дистрикту 4,35 милиона марака – саопштено је након сједнице Управног одбора УИО.

На сједници је данас констатовано да престаје мандат предсједавајућег УО УИО Зорана Тегелтије који више не обавља дужност министра финансија и трезора БиХ, а који сутра званично преузима функцију директора УИО.

Предсједник Српске Милорад Додик изјавио је прије сједнице УО да би у буџет Српске сутра требало бити уплаћено око 80 милиона КМ ако Управни одбор УИО БиХ донесе одлуку о расподјели средстава прикупљених од путарина. Додик је подсјетио да је Српска раније оштећена при тој расподјели, што је пресудио и "антиуставни Суд БиХ".

- Суд је донио одлуку да смо оштећени за више од 30 милиона КМ прије 11 година. Већ пет-шест година тај исти Суд пролонгира наплату. Како да имате повјерења у такав систем? Постоји договор да се то заврши - рекао је Додик.

Он је подсјетио на уставна рјешења, територијални омјер ентитета и договор о расподјели средстава који су појединци покушали да уруше на штету Српске.

- Прихватили смо раније да за Српску буде издвојено 39 одсто прикупљених средстава. СДА је хтјела да то спусти на 33 одсто. Све су заснивали на причи да аутомобили из ФБиХсипају гориво у Републици Српској. Шта то значи, да када наиђе неко са њемачким таблицама да порез треба њима да платимо? Све је апсурд до апсурда – поручио је Додик.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана