УНС: Међународне новинарске организације обавијештене о лажној вијести “РТВ Косова”

Срна
УНС: Међународне новинарске организације обавијештене о лажној вијести “РТВ Косова”

БЕОГРАД - Удружење новинара Србије (УНС) обавијестило је међународне новинарске организације да је на сајту “Радио-телевизије Косова” (РТК) поново објављена лажна информација која је прије 20 година била окидач за догађај који је свјетској јавности познат као мартовски погром над Србима који су спровели Албанци.

Међународној и Европској федерацији новинара и још седам међународних медијских и новинарских организација указано је да је у вијести РТК о двадесетогодишњици мартовског погрома на српском и албанском језику наведено да су се тројица албанских ђечака утопила у ријеци Ибар “док су бјежала од групе српских младића”.

Из УНС-а су додали да је након њиховог реаговања, на сајту РТК измјењена вијест, што је образложено “кориговањем након претходне ненамјерне техничке новинарске грешке”.

“Међутим, у информацији је изостављено да је насиље 17. марта 2024. године било усмерено против Срба, док је остала формулација да је жуништена имовина и стотине приватних објеката Албанацаж”, саопштио је УНС.

Удружење је међународним организацијама пренијело и да се више од педесеторо запослених на ТВ каналу РТК2 на српском језику и у српској редакцији РТК1, укључујући директора, новинаре, уреднике, сниматеље, монтажере и остале, оградило од спорног текста, захтијевајући да се истражи професионална одговорност у вези с њим.

“Наглашавамо да је лажна вест непотписана, редакција иза ње не стоји, непознато је ко је аутор, али да менаџмент РТК, као и у многим другим случајевима, намеће објаве на које редакција не може да утиче”, навео је УНС обраћајући се ИФЈ-у и осталим медијским и новинарским организацијама.

УНС је подсјетио да је управо информација да су да су се тројица албанских ђечака утопила у ријеци Ибар “док су бјежала од групе српских младића” изазвала немире 17. марта 2004. године, у којима је убијено 19 људи, уништено 39 цркава и манастира, попаљена села и урбане средине, претучено и малтретирано више од 900, а протјерано око 4.000 Срба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана