Уништили су све што се могло да уништи: 27 година од страдања Срба у Западној Крајини

Срна
Уништили су све што се могло да уништи: 27 година од страдања Срба у Западној Крајини

МРКОЊИЋ ГРАД - У Мркоњић Граду је служењем парастоса у Капели Светог Марка и полагањем вијенаца на Спомен-обиљежје масовне гробнице и споменик погинулим борцима у Отаџбинско-одбрамбеном рату обиљежено 27 година од страдања Срба из 13 западнокрајишких општина.

Обиљежавању су присуствовали предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, потпредсједник Народне скупштине Жељка Стојичић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Бранислав Бореновић, те представници Конзулата Србије, Трећег пјешадијског (Република Српска) пука, представници западнокрајишких општина, као и организација које су проистекле из протеклог рата.

Милуновић је рекао новинарима да се овдје догодио велики прогон Срба и велики масакр 1995. године, гдје је на подручју 13 западнокрајишких општина страдало 2.214 лица, од којих је 753 цивила.

-До сада нико није одговарао по командној одговорности, иако је подигнута оптужница против команданта 5. корпуса Армије БиХ. То је подигнуто давно, највјероватније чекају да умре, тако да могу да затворе тај предмет и да по командној одговорности за ове велике српске жртве не одговара нико - истакао је Милуновић.

Он је подсјетио да су Армија БиХ, ХВО и хрватска војска починили масовне злочине на овим просторима.

-Уништили су све што се могло да уништи, опљачкали су српску имовину а са својих огњишта протјерано је око 120.000 људи- нагласио је Милуновић.

Он је истакао да вјерује у правду и да ће доћи вријеме кад ће за злочине одговарати и они који су злочине починили над Србима.

Милуновић је навео да у Одбору за његовање традиције ослободилачких ратова обиљежавају ово велико страдање Срба на републичком нивоу, као један од 32 установљена догађаја.

Начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић рекао је да је од свих западнокрајишких општина, Мркоњић Град поднио највећу жртву, а печат томе је и највећа масовна гробница.

-Десети октобар је црни датум у нашој историји, а позивам носиоце јавних и политичких функција, који су укључени у овај процес, да учине све што је у њиховој моћи да дођемо до правде - навео је Вођевић.

Здружене снаге Хрватске војске, ХВО-а и такозване Армије БиХ, потпомогнуте дејствима НАТО-а, у септембру и октобру 1995. године извршиле су агресију на 13 западнокрајишких општина и убиле 2.014 српских војника и цивила, са вјековних огњишта протјерале 120.000 Срба, те опљачкале покретну имовину, а непокретну уништиле и онеспособиле.

Хрватске и муслиманске снаге заузеле су тада општине Рипач, Петровац, Дрвар, Грахово, Гламоч, Кључ, Сански Мост, Мркоњић Град, Шипово, Србобран, Јајце, Купрес и Крупу на Уни и за собом оставиле пустош и масовне гробнице.

У Мркоњић Граду ексхумирано је 181 тијело жртава, међу којима 81 цивил, 97 бораца Војске Републике Српске, три припадника МУП-а Републике Српске.

Међу ексхумиранима било је 10 жена. Када је ријеч о разарању, само на подручју општине Мркоњић Град уништено је 1.608 кућа и 700 станова, а ратна штета процијењена је на 680 милиона КМ.

Обиљежавање овог историјског датума организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана