Уништено 1.400 комада прикупљеног и заплењеног оружја

Срна
Уништено 1.400 комада прикупљеног и заплењеног оружја

САРАЈЕВО - У циљу побољшања јавне безбjедности, надлежне полицијске агенције у Босни и Херцеговини данас су, у жељезари у Илијашу уништиле око 1.400 комада оружја и дијелова оружја.

Полицијске агенције су прикупиле мало и лако оружје током редовних полицијских активности, а дио ватреног оружја су добровољно предали и грађани БиХ.

Шеф Одјељења за владавину права у Канцеларији специјалног представника ЕУ у БиХ, Алфредо Стриполи рекао је да су област контроле малог и лаког наоружања и борба против незаконите трговине ватреним оружјем изузетно важни за безбједност грађана БиХ, али и шире за цијелу ЕУ.

 "Стога је у интересу и БиХ и ЕУ да наши заједнички напори буду успјешни. Европска унија остаје предана и спремна да додатно подржи надлежне у БиХ у настојањима да ефикасно контролишу пролиферацију и незакониту трговину малим и лаким оружјем", рекао је, преноси Срна.

Предсједавајући Координационог одбора за контролу малог оружја и лаког наоружања у БиХ Ермин Пешто, казао је да је од 2016. године кроз ове активости укупно уништено око 27.100 комада и дијелова оружја.

"У протеклом периоду смо били свједоци трагичних догађаја у којима је коришћено илегално оружје. Данашњом акцијом шаљемо и поруку да је неопходно смањити број оружја у илегалном посједу грађана у циљу стварања сигурног окружења у Босни и Херцеговини", истакао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана