УН РС позива предлагаче да успоре процедуру о криминализацији клевете

ГС
УН РС позива предлагаче да успоре процедуру о криминализацији клевете

БАЊАЛУКА - Удружење новинара Републике Српске (УН РС) поводом процедуре око доношења измјена кривичног закона у домену криминализације клевете, односно нове најаве закона о регулисању рада невладиних организација по узору на амерички, апелује на предлагаче да успоре процедуру и учине процес што доступнијим најширој јавности, како би се повећала употребљивост, корисност и дуготрајност законских измјена на општу корист заједнице.

"УНРС није консултовано ни у ком сегменту раније најављених законских измјена у погледу увреде и клевете, као ни у најави новог закона о НВО-сектору, а једнако су тако третирана и друга удружења, односно носиоци јавног живота. Сматрамо да је јавности недовољно јасно представљено, недостојно и на непримјереном нивоу коментарисано било које од ових најављених законских рјешења, па предлагача закона позивамо да нипошто не жури са упућивањем истог пред посланике", саопштено је из УН РС.

Позвали су ресорне министре, јавне тужиоце и друге носиоце функција битних или повезаних са судском влашћу и медијима, да пред грађанима, најбоље у програму уживо, изнесу своје ставове и мотиве поводом законских измјена; уз најмање неколико кругова јавних расправа отворених за цјелокупну јавност.

"Само на тај начин ће се доћи до задовољавајућег и демократског законског рјешења. Досадашња динамика и процедура изазива забринутост да неће бити тако", наводи се у саопштењу УН РС.

Апеловали су на надлежне да се истраже јесу ли оштећења на возилима у власништву новинара Александра Трифуновића и Николе Мораче из Бањалуке, предузета у сврху мобинга, застрашивања и пријетње, те да о налазима истраге обавијести јавност, преносе Независне.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана