УН, ОЕБС и ЕУ и забринути због криминализације клевете у Републици Српској

Танјуг
УН, ОЕБС и ЕУ и забринути због криминализације клевете у Републици Српској

САРАЈЕВО - Уједињене нације у БиХ, Мисија ОЕБС-а у БиХ, канцеларија Савјета Европе у Сарајеву и Европске уније у БиХ „изузетно su забринуте због чињенице да је Народна скупштина Републике Српске поново криминализовала клевету“, поручиле су те институције путем заједничког саопштења.

- Слобода изражавања је основно право и основна европска вредност. Овај корак је противан међународним обавезама БиХ у области људских права, и није у складу са европским путем БиХ, нити са 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије, а посебно кључним приоритетом 11 о повољном окружењу за цивилно друштво и кључним приоритетом 12 о слободи изражавања - наводи се у саопштењу.

Додаје се да кривични закони о клевети су ризични зато што могу бити злоупотријебљени против новинара, бранилаца људских права и ''других актера цивилног друштва за обављање своје легитимне улоге да истражују и информишу јавност о питањима од јавног интереса, што је од суштинског значаја за функционисање сваког демократског друштва''.

У саопштењу су институције подсјетиле и на препоруке које су дала тијела УН, ОЕБС-а и Савјета Европе и механизми за људска права, а који су позвали власти Републике Српске да не ''криминализују клевету поново, него да, умјесто тога, рјешавају питања клевете кроз побољшану медијску регулативу и заштиту'' у оквиру грађанског права.

-Наставићемо са пружањем пуне подршке свакој конструктивној и садржајној дискусији или процесу о томе како даље ускладити законодавство у цијелој БиХ са међународним стандардима људских права на које је држава законски обавезана. Такође ћемо наставити са активном подршком важном раду одговорних и независних медијских актера и организација, како у Републици Српској, тако и шире - наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана