УКЦ Српске: Ласерско разбијање камена у бубрегу уз савремену опрему

Срна
УКЦ Српске: Ласерско разбијање камена у бубрегу уз савремену опрему

БАЊАЛУКА- Универзитетски клинички центар /УКЦ/ Републике Српске посједује софистицирану опрему за ласерско разбијање камена у бубрегу и уринаром тракту, којом однедавно лијечи пацијенте, рекао је начелник Центра за трансплантацију органа Војномедицинске академије /ВМА/ у Београду и уролог Мирко Јовановић

Јовановић је навео да је ријеч о опреми за извођење ендоскопске операције лијечења калкулозе уринарног тракта, односно о о флексибилној ласерској литотрипсији, модерној ендоскопској процедури разбијања камена ласером, која се неколико година успјешно обавља на ВМА.

"Опрема коју посједује УКЦ Српске може да задовољи све потребе и нивое лијечења у овој области. Ту је и едуковано људство, те пацијенти неће морати да путују у земље у окружењу јер ће се ова процедура у будуће изводити у овој здравственој установи", рекао је Јовановић новинарима.

Он је истакао да ласераска литотрипсија подразумијева раузбијање камена ласером, који је најбољи извор енергије, односно апарат за разбијање каменца у бубрегу и уопште у уринарном тракту. Јовановић каже да је велико задовољство што је дио уигране екипе, истакавши да ће наставити сарадњу, те радити и друге модерније процедуре.

Шеф Одјељења за конзервативну урологију на УКЦ-у Српске Сњежана Милићевић рекла је да ова установа има два литотриптора, за екстракорпоналну литотрипсију водећих брендова на том пољу. "Однедавно смо набавили и опрему за ендокорпоналну литотрипсију, софистицирану опрему која нуди могућност ласерске литотрипсије дигиталним флексибилним уретерореноскопом, али смо добили и опрему за перкутане нефролитолапаксије", рекла је Милићевићева.

Специјалиста урологије на Клиници за урологију УКЦ-а Бранко Јовановић рекао је да увођење модерних метода доприноси скраћењу боравка пацијента у болници, јер је оправак лакши и бржи. "Ендоскопске методе се раде без реза, већ се кроз природне отворе долази, у овом случају, до бубрега", рекао је Јовановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана