УКЦ: Афера "кисeоник" бацила мрљу на лавовску борбу здравствених радника

Анита Јанковић Речевић
Foto: ГС

Пласирање информација о неисправном кисеонику примјер је класичног државног удара, напад на јавно здравство, јер је Драшко Станивуковић и тада знао да је кисеоник исправан али је свједно због својих личних интереса желио да у јавности створи панику и катастрофу.

Рекао је ово генерални директор Универзитетско клиничког центра РС Владо Ђајић на конференцији за медије ораганизованој поводом недавно обустављене истраге Републичког јавног тужилаштва у случају "кисеоник".

Ђајић је позвао све који су пропатили због искреиране афере почевши од здравстевних радника, пацијената и њихових породица да се окупе у четвртак у 16 часова на бањалучком Тргу Крајине како би Станивуковићу поручили да никада више не смије урадити ништа против становника Бањалуке и Републике Српске.

Начелница Ургентног центра УКЦ РС Славица Зељковић истакла је да је информација током креиране афера пласирана на начин да су љекари намјерно користили неисправан технички кисеоник.

- То је био акт изазивања панике и напад на здравствени систем и на здравље грађана. То је изазвало страх и неповјерење код пацијената, многи су чак одбијали да буду примљени у болницу, тражили и потписивали да их не стављамо на кисоничку терапију - рекла је Зељковићева наводећи да је тај моменат био најтежи поред свега онога што су прошли током панедмије вируса корона.

Начелник клинике интензивне медицине за нехируршке гране УКЦ РС Пеђа Ковачевић наводи да је кроз клинику прошло близу 2000 критично болесних пацијената обољелих од ковида 19.

- Сви они редом су били лијечени кисеоником. Чињеница коју не смијемо да заборавимо јесте да смо имали посјету Свјетске здравствене организације и да смо оцјењени као јако успјешни у лијечењу животно угрожених болесника. Желим да узвучете јасну поуку, а то је да је квалитет лијечења био на завидном нивоу упркос чињеници да се налазимо у земљи која је и даље у транзиционим периоду - казао је Ковачевић.

У низу дилема које су имали са лијечењем пацијената од нове, непознате пошасти, начелник Клинике за плућне болести УКЦ Младен Дуроњић каже да нису имали ону да грађанима пружају најбоља средства и најбоље могуће лијекове.

- Ту дилему нисмо имали. Са пацијентима смо остајали, боловали, лијечили и њих и себе. Чланове наших породица, пријатеље. Поменути кисеоник и сам сам примао, а на крају крајева лијечили смо и предсједника Републике тим кисоником - навео је Дуроњић.

Начелница клинике за инфективне болести Антонија Верхаз рекла да је да су здравствени радници ове клинике од јануара 2020. године до краја панедемије прегледали и лијечили више од 30.000 пацијената.

- Био је то изузетно тежак период и хвала свима који су нас подржавали. У тренутку великог вала дошла је информација о несавјесном кориштењу кисеоника. То је бацило сјену на сав наш дотадашњи рад. Морали смо даноноћно звати и увјеравати пацијенте да је кисеоник исправан. Та афера бацила је мрљу на лавовску борбу здравствених радника - рекла је Верхаз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана