Уједињена Српска: Усвојена декларација о заштити уставног статуса Српске и праву српског народа на самоопредјељење

Срна
Уједињена Српска: Усвојена декларација о заштити уставног статуса Српске и праву српског народа на самоопредјељење

Главни одбор Уједињене Српске усвојио је данас Декларацију о заштити Уставно-правног статуса Републике Српске и праву српског народа на самопредјељење, у складу са европским и повељама УН, изјавио је предсједник ове странке Ненад Стевандић.

Он је истакао да се усвајањем овог документа показује да Српска има алтернативу, будући да су настављени противправни напади на територијални интегритет Републике Српске, њену имовину и уставни капацитет, оличени у нелегалном дјеловању високог представника и неуставним одлукама Уставног суда БиХ.

- Нашу политику ширимо за сваког човјека и то ћемо, вјероватно, предложити као неке акте на Народној скупштини Републике Српске и на владајућој коалицији, а понудићемо их и колегама из опозиције које имају државотворан осјећај да покажемо да имамо право да користимо повељу УН, као и европске конвенције које народу који има своју власт на териротији гарантују право на самоопредјељење - рекао је Стевандић у Станарима након Конститутивне сједнице Главног одбора Уједињене Српске.

Према његовим ријечима, на Косову је "прогледано кроз прсте" без референдума и без икаквих озбиљних одлука, а Српску покушавају да спутају под много горим условима.

- Ми не рушимо уставни поредак БиХ, желимо да живимо у дејтонским уставним принципима, али уколико неко нарушава те принципе и жели да нас угрози, морамо да покажемо да имамо алтернативу - истакао је Стевандић.

Он је навео да су данас усвојени и критеријуми по којима ће се бирати будући функционери Уједињене Српске у изборним јединицама, као и они који ће заузимати функције у државним и другим институцијама.

- Партије морају да институционализују своју политику и да доносе одлуке које су у складу и са тренутним проблемима и са будућношћу Републике Српске - рекао је Стевандић и поручио да Уједињена Српске увијек томе придаје посебну пажњу.

Он је навео да ће усвојени документи бити предочени јавности и да ће се радити на њихов међународној презентацији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана