УИО тражи 66 радника

Маријана Миљић Бјеловук
УИО тражи 66 радника

БАЊАЛУКА - Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ расписала је јавни позив за пријем 66 радника, а у плану је да нови кадар буде запослен у скоро свим секторима под окриљем те институције.

У јавном позиву, који је објављен на сајту УИО, наведено је да ће Кабинет директора Зорана Тегелтије запослити четири радника, односно два административна сарадника те једног возача пратиоца, али и сарадника за опште и административне послове.

Одјељење за анализу и праћење ризика, према расписаном јавном позиву, примиће сарадника за опште и административне послове, а са новим радницима и то њих 19 биће ојачан Сектор за пословне услуге.

У јавном позиву нове раднике УИО тражи и на пословима у Сектору за царине и то њих 19, док је у Сектору за порезе планиран пријем седам радника, односно у Сектору за спровођење прописа девет.

Поред поменутих сектора, у јавном позиву је наведено и да Сектор за информационе технологије тражи седам радника. Јавни позив за пријем новог кадра остаје отворен 15 дана од дана објављивања, односно од 24. октобра.

УИО већ дуже указује да има проблем са недостатком кадра у скоро свим сегментима, а половином ове године Управни одбор те институције усвојио је и нови правилник о систематизацији којим је предвиђено 3.333 радна  мјеста.

- УИО недостаје већ дуже вријеме радника са средњом, али и високом стручном спремом. Након усвајања новог правилника о систематизацији створили су се услови и за расписивање конкурса за пријем нових радника. Прво ће услиједити конкурси за пријем кадра са средњом стручном спремом, а након тога и са високом стручном спремом - казао је “Гласу Српске” начелник Одјељења за комуникације у УИО Ратко Ковачевић.

Нагласио је да је због обимности посла и документације немогуће истовремено расписати више конкурса, због чега ће бити расписивани појединачно.

Ковачевић подсјећа и да УИО има проблема због недостатка радника, јер је велики број запослених отишао у пензију што ће услиједити и у наредном периоду, док је одређени број запослених напустио УИО и отишао на рад у друге институције на нивоу БиХ, али и у иностранство.

- Ми у овом тренутку имамо значајно мање радника како од броја радних мјеста предвиђених правилником о систематизацији, али и од броја радника за чије је плате предвиђен новац у буџету. Такође, једна од кључних замјерки ревизора у претходном периоду јесте и то што у УИО постоји значајан број људи који раде на одређено. Није било могуће расписати конкурс па ћемо сада и тај проблем отклонити - казао је Ковачевић и додао да ће нови кадар бити запошљаван у складу са расположивим средствима у буџету те институције.

Ризици

У плану пословања УИО за период од 2024. до краја 2026. године као један од могућих ризика реализације зацртаних планова у идућем трогодишњем периоду управо је наведен недовољан број радника.

- УИО се сусреће са недовољним бројем извршилаца посебно у области управног рјешавања, ревизије и контроле, принудне наплате анализе ризика, али и у области пореза, царина те многим другим. Само лани радни однос престао је за 146 запослених по разним основама - наведено је у плану пословања УИО за трогодишњи период. Такође, у истом документу стоји да је од укупног броја запослених у УИО 44 одсто доби од 50 и више година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана