Угрожено поравнање прихода од ПДВ-а

Маријана Миљић Бјеловук
Угрожено поравнање прихода од ПДВ-а

БАЊАЛУКА - Увођење више стопа пореза на додату вриједност у БиХ је немогуће и угрозило би и постизање договора о поравнању прихода између ентитета.

На то је указало Одјељење за макроекономску анализу (ОМА) Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ у свом најновијем извјештају. Нагласили су да увођење диференцираних стопа ПДВ-а захтијева измјене регулативе и технички обрачун крајње потрошње, што би се на крају негативно одразило на расподјелу прихода од индиректних пореза. Крајња потрошња представља основицу за обрачун ПДВ-а на који обвезник нема право поврата, а у пријавама тог пореза засебно се исказује крајња потрошња за сваки ентитет и дистрикт, односно износ ПДВ-а.

- Код обрачуна коефицијената у условима примјене једне стопе пореза односи између ентитета остају исти без обзира на то да ли поредили крајњу потрошњу или ПДВ на који обвезник нема право поврата - подвучено је у анализи.

С друге стране, увођењем двију стопа ПДВ-а у пољима би се нашао микс ПДВ-а из крајње потрошње по сниженој и вишој стопи, због чега није могуће израчунати стварну крајњу потрошњу.

Због свега тога, наводе стручњаци ОМА, потребно је увести додатна поља у ПДВ пријави за снижену стопу за сваки ентитет и дистрикт.

Нагласили су да је за увођење више стопа ПДВ-а у смислу расподјеле прихода потребно измијенити правилник, али и формат пријаве ПДВ-а додавањем нових поља. Поред тога, пореске управе ентитета и дистрикта морају измијенити фискални рачун, док обвезници треба да прилагоде своје књиге излазних фактура и измијене софтвер за фискалне касе.

- Када се поред стандардне стопе од 17 одсто предлаже увођење снижене и више стопе за луксузна добра, ситуација је још сложенија у погледу броја додатних поља за крајњу потрошњу на ПДВ пријавама - наведено је у анализи ОМА.

Због свега наведеног један од закључака ОМА је да је немогуће брзо верификовати податке у новим пољима ПДВ пријаве у периоду примјене диференцираних стопа, што угрожава постизање договора о поравнању између ентитета. 

Подвукли су и да би се примјењивао нови модел расподјеле потребан је консензус институција БиХ и ентитета, што би захтијевало доношење новог правилника о расподјели индиректних пореза.

- Увођење диференцираних стопа нарушава интегритет постојеће пореске апликације и похрањених података из ПДВ пријава. Проблем са пољима крајње потрошње је још много шири и озбиљнији, јер се у истој бази података не смије стварати микс података различитог садржаја - стоји у документу.

Закон

О смањењу стопе пореза на храну прича се још од фебруара. Измјене закона о ПДВ-у више од шест мјесеци нису усвојене и тај акт је и даље у парламентарној процедури на нивоу БиХ. Његовим измјенама предвиђено је увођење нулте стопе на храну, више од 22 одсто на луксузну робу, док би на остале производе била примјењивана стопа од 17 одсто. Идућа степеница ка усвајању то­г акта је Дом народа Парламента БиХ који треба да усвоји или одбије извјештај Заједничке комисије оба дома Парламента БиХ о постизању идентичног текста закона о допунама Закона о ПДВ-у. Период важења тога закона је до краја године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана