Угроженима за гријање 32,3 милиона

Маријана Миљић Бјеловук
Угроженима за гријање 32,3 милиона

БАЊАЛУКА - Угрожена домаћинства у Српској требало би да добију 32,2 милиона марака финансијске помоћи за трошкове гријања из Пакета за енергетску подршку за западни Балкан.

Наиме, Влада РС је јуче усвојила информацију о Споразуму о финансирању Годишњег акционог плана у оквиру Пакета за енергетску подршку за западни Балкан, те дала сагласност на процедуру усвајања споразума проистеклог из Уговора о изградњи отпорности у оквиру ИПА III.

- За Српску је предвиђен износ од 32,2 милиона КМ за подршку енергетски сиромашним потрошачима, односно угроженим купцима, док је за подршку мјерама енергетске ефикасности за микро, мала и средња предузећа и за мјере енергетске ефикасности за стамбене зграде Републици Српској планирано 12,9 милиона марака - саопштено је из Владе РС.

Влада Српске је још у фебруару усвојила одлуку о начину реализације пакета енергетске подршке енергетски сиромашним потрошачима, којом су прописани услови за додјелу финансијске помоћи те начини прикупљања и обраде података, али и додјеле новца.

- Енергетски сиромашним потрошачима/угроженим домаћинствима сматрају се корисници права на новчану помоћ и додатка на дјецу те  незапослени борци од прве до пете категорије млађи од 60 година - наведено је у ранијој одлуци Владе.

Под енергетски сиромашним потрошачем убрајају се и борци од прве до пете категорије старији од 60 година, али и лица старија од 65 година чија мјесечна примања по члану њиховог домаћинства не прелазе износ од половине најниже плате из јануара 2023. године у Републици Српској.

За прве четири категорије енергетски сиромашних угрожених домаћинстава на основу већ постојећих евиденција спискове ће сачинити центри/службе за социјални рад, Јавни фонд за дјечију заштиту РС и Министарство рада и борачко инвалидске.

- За прикупљање података за пету категорију, односно лица старија од 65 година јавни позив расписаће Министарство здравља и социјалне заштите - навели су раније у Влади РС.  

Домаћинство које испуњава услове за ову врсту финансијске помоћи по више основа моћи ће да оствари право по једном основу.

Према информацијама Владе РС сада су на потезу институције на нивоу БиХ које такође треба да потврде споразуме који су везани за новац из Пакета за енергетску подршку за западни Балкан па ће тек након тог новац бити оперативан и на располагању угроженим домаћинствима.

Пројекти

Влада РС донијела је одлуку којом се у приоритетне пројекте, који ће бити финансирани из буџетских средстава, одобравају инвестиције вриједне 42.854.223 КМ. У приоритетне пројекте је, између осталог, уврштена друга фаза изградње Факултета физичког васпитања и спорта Пале те реконструкција објекта за потребе Ректората и Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана