Угрожен један од најважнијих постратних процеса: Институција ван закона

Ведрана Кулага Симић
Угрожен један од најважнијих постратних процеса: Институција ван закона

БАЊАЛУКА - Ниједан од три кључна органа управљања, руковођења и надзора у Институту за нестала лица БиХ не функционише у свом пуном капацитету, а породице несталих из Српске не одустају од тврдње да та институција, сада већ након деценију и по постојања, није испунила оно што се од ње очекивало као ни републички представници на тој адреси.

Кључну структуру Института за нестала лица чине Управни одбор, који већ годинама има епитет "привремени", што многи оспоравају са правне стране те Колегијум директора и Надзорни одбор, а уз то је формиран Савјетодавни одбор ради остваривања интереса чланова породица несталих особа.

Надзорни одбор, с друге стране, има три члана, чији мандат траје четири године и према правилима не могу бити реизабрани, а одлуке доносе такође консензусом. Међутим, члановима су мандати истекли крајем 2010. године те никада од тада није именован нови сазив, али су наставили да обављају послове, све до почетка 2021, када је члан из реда српског народа преминуо. Имајући у виду да је прописано да одбор има три члана и да одлуке доноси консензусом, рад одбора је онемогућен, а пале су у воду и најаве да би и тај одбор могао да дође у својеврсни привремени статус.

Чланови Колегијума директора се ротирају на позицији предсједавајућег сваких осам мјесеци, а одлуке доносе консензусом. Међутим, ни то неће бити могуће у догледно вријеме с обзиром да је члан Колегијума директора из реда бошњачког народа Мујо Хаџиомеровић преминуо половином јула ове године. 

Из Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила годинама већ траже реорганизацију Института или његово укидање због јасних опструкција када је ријеч о тражењу несталих лица који су српске националности. Сад су отишли корак даље, отворено затраживши, незадовољни радом Института, да члан Колегијума директора из реда Срба Никола Перишић поднесе оставку.

Предсједница Републичке организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Исидора Граорац истиче за "Глас" да су шокантни подаци о броју идентификованих лица од почетка рада Института који иду у прилог свим тврдњама да није испунио очекивања због којих је и основан.

- Све буквално стоји у мјесту. Пронађених и идентификованих лица српске националности је, од почетка рада овог института, 59 за 15 година. Катастрофа и желимо да јавност то зна, али и институције Српске које могу стати иза нас у намјери да откочимо овај процес и крене темпом какав су имале комисије. Свјесни смо да је прошло много година од рата, да је могуће имати успјех као тада, али ово сада је поражавајуће - рекла је Граорчева.

Подвлачи да породице траже расписивање конкурса за чланове одбора који је годинама већ "привремени", додавши и то да Перишић у том институту не заступа себе, већ породице несталих из реда српског народа.

- Породице су и тражиле револт јер се ништа не ради и због тога су сви наши захтјеви и закључци. Зато смо и тражили да, ако ништа друго, одреагује и са те моралне стране, а чујемо како каже да га је поставио Управни одбор. Исти онај "привремени" одбор па макар да га је поставио предсједник Републике, ако посао није урађен како треба постоји морална обавеза да се повуче - рекла је Граорчева.

Перишић, с друге стране, истиче да га нико није позвао на разговор за који је, тврди, увијек спреман. За одлуку Републичке организације, каже, да је чуо из медија те да сматра да је исхитрена.

- Мора да преовлада разум, а ја сам за разговор. Привремени управни одбор је, прије свега, ствар суоснивача и Савјета министара. То је адреса, а апелујем да породице дођу у институт и биће им предочена документација са којом ми располажемо - рекао је Перишић за "Глас" и потврдио да би ускоро могао да буде расписан конкурс за бошњачког члана Колегијума директора.

Иницијатива

Да је потребно што хитније формирати радну групу за измјене Споразума о преузимању улоге суоснивача Института за нестала лица БиХ, ради измјена Споразума са Међународном комисијом за нестала лица, тражио је недавно посланик СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Милорад Којић. У иницијативи која је била у парламентарној процедури навео је да тренутна управљачка структура Института није у складу са законом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана