Уговор о унапређењу енергетске ефикасности вриједан шест милиона евра

СРНА
Уговор о унапређењу енергетске ефикасности вриједан шест милиона евра

БАЊАЛУКА - Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Бојан Випотник и директор Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/ за БиХ Мануел Несл потписали су данас уговор којим је озваничен почетак реализације пројекта Унапређење енергетске ефикасности у јавним објектима укупне вриједности око шест милиона евра.

. Од укупног износа, 4,5 милиона евра је кредитних средстава, а око 1,6 милиона евра износ грант средстава која се обезбјеђују за суфинансирање кредита, саопштено је из ресорног министарства.

Влада Републике Српске обезбиједила је издавање гаранције за овај кредит, а пројекат којим се подразумијева унапређење енергетске ефикасности у 20 јавних објеката у Републици Српској, прије свега из области просвјете и здравства реализоваће републички Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност.

Випотник је рекао да постоји потреба за новим пројектима у области енергетске ефикасности у јавном сектору, с обзиром на то да још има много објеката које је потребно санирати.

Он је додао да овакви пројекти имају вишеструке користи за Републику Српску у погледу смањења потрошње енергије, остваривања уштеда у буџету, смањења емисија штетних гасова, повећања комфора, али и покретања привредне активности с обзиром на то да све радове углавном изводе домаће компаније.

Випотник је рекао да је Министарство спремно да покрене реализацију новог пројекта управљања чврстим отпадом и навео да прије тога мора постојати јасна визија како ће се постићи финансијска одрживост и обезбиједити примјена концепта циркуларне економије.

Он је подсјетио да је страшким планским документима предвиђен регионални приступ управаљања отпадом, односно удруживање више локалних заједница приликом изградње центара за збрињавање отпада, како би се смањили трошкови и повећала одрживост.

На састанку је било ријечи и о могућностима покретања нових пројеката у области управљања чврстим отпадом, тим прије што од 2017. године, када је завршена друга фаза пројекта који је финансирала Свјетска банка није било значајнијих инвестиција у овој области.

Саговорници су констатовали да је досадашња сарадња била веома успјешна, те да се у наредном периоду може значајно проширити и да би ЕБРД могао да постане један од кључних партнера Министарства, јер, осим повољних кредитних, обезбјеђује и врло значајна грант средства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана