Угљевик одао почаст "Мандиним лавовима"

Срна
Угљевик одао почаст "Мандиним лавовима"

УГЉЕВИК - У Угљевику је данас отворена спомен-соба у част ратној јединици "Мандини лавови" и њеном команданту Митру Максимовићу.

Спомен-соба се налази недалеко од спомен-бисте овом хероју Мајевице и у њој ће бити и канцеларија удружења ветерана ове славне јединице.

У присуству Мандиних сабораца, сродника, пријатеља и поштовалаца, освештан је простор у којем је стална музејска поставка која свједочи о ратном путу елитне јединице Војске Републике Српске, која данас прославља 32 године од оснивања, њених погинулих бораца и животном путу и војничком дјелу војводе Манде.

Син војводе Манде, Душан Максимовић, изразио је задовољство јер је удружење чији је и он члан добило своје просторије и мјесто гдје ће се окупљати ветерани минулог рата, али и млади нараштаји.

Начелник Угљевика Василије Перић рекао је да је Максимовић херој минулог рата и да су га красиле најљепше људске врлине, јунаштво и чојство.

Честитајући 32 године од формирања Војске Републике Српске и Специјалне јединице "Мандини лавови", Перић је нагласио да је њихово дјело вјечно, а то је Република Српска коју је назвао чедом најмилијим.

A group of people in military uniforms holding flagsDescription automatically generated

У име сабораца војводе Манде Јовица Арсеновић, предсједник Удружења "Мандини лавови", захвалио је свима који су помогли да се приреди овај кутак који његује сјећања на ратни пут јединице и њеног команданта.

Према његовим ријечима, кроз ову јединицу прошло је више од 600 бораца, од чега су 44 њих погинула.

Предсједник Борачке организације Угљевика Јован Маринковић честитао је дан јединице "Мандиним лавовима" и истакао важност да ветерани буду окупљени и да његују сјећање на тешко вријеме када је одбрањена Република Српска.

Након освештања канцеларије, припадници јединице су заједно са гостима продефиловали улицама Угљевика, положили цвијеће на Централни споменик погинулих бораца и спомен-бисту војводе Манде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана