Угашена половина ауто-школа у Бањалуци

Данијела Стоканић
Угашена половина ауто-школа у Бањалуци

Бањалука - Број кандидата који се пријављују за полагање возачког испита и ауто-школа у граду је у посљедњих седам година преполовљен, због компликованог система полагања и тешке економске ситуације.

Запослени у ауто-школама кажу да су на подручју града 2007. године биле 54 ауто-школе, а данас их има скоро 30 мање.

Како је објаснио предсједник Удружења за унапређење безбједности саобраћаја РС и власник једне од ауто-школа у граду Миленко Јаћимовић, интересовање за полагање возачког испита највише је опало када су у питању професионалне категорије “Ц1”, “Ц1Е”, “Ц”, “ЦЕ”, а посебно за возаче аутобуса “Д” категорије.

- Разлог је, осим беспарице, и то што се раније могла полагати категорија за категоријом, а данас се између полагања мора правити пауза и по годину - рекао је Јаћимовић и истакао да су цијене за полагање ових категорија остале скоро исте.

Додао је да су кандидати највише заинтересовани за “Б” категорију.

- Број кандидата за полагање испита “Б” категорије износи 63 одсто у односу на стари систем - рекао је Јаћимовић.

Додао је да је, гледајући на просјечну плату у привреди, полагање возачког испита скупо, али ако се у обзир узму трошкови ауто-школа при самом оспособљавању кандидата, тренутне цијене су минималне.

- Квалитет обуке за полагање возачког испита у граду је задовољавајући. То доказују и подаци да су возачи, који имају двије године стажа, у граду пети као узрочници саобраћајних несрећа, а на нивоу РС шести - казао је Јаћимовић.

Према његовим ријечима, пролазност на испиту за управљање аутомобилом је 62 одсто.

Власник друге ауто-школе Миленко Станетић је рекао да је, с обзиром на економску ситуацију, задовољан бројем заинтересованих за полагање возачког испита.

- Они који се одлуче за полагање испита за “Б” категорију, која је и најпопуларнија, треба да издвоје 850 марака. Цијене за професионалне категорије су ниже, јер је потребан и мањи број часова - рекао је он.

Да би колико-толико олакшале будућим возачима, многе ауто-школе нуде својим клијентима плаћање обуке на рате.

Бањалучанин Обрад Тепић је рекао да би радо полагао возачки испит, али да му финансије не дозвољавају.

- То је за мене прескупо, тако да у скоријој будућности нећу сигурно ићи на полагање возачког испита - додао је Тепић.

Обука

Миленко Јаћимовић је казао да о смањењу броја кандидата најбоље свједочи чињеница да се у Бањалуци вожња сада полаже само понедјељком и четвртком.

- Вожња је 2007. године могла да се полаже сваког радног дана, што довољно говори о смањењу броја кандидата - објаснио је Јаћимовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана