Удружење ветерана неће допустити да се било ко игра институцијама Српске

Срна
Foto: Фронтал

БАЊАЛУКА - Удружеље ветерана Републике Српске саопштило је да оптужницу Тужилаштва БиХ против предсједника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Републике Српске Милоша Лукића не доживљавају као правни чин него као акт поништења Српске која је скупо плаћена у Одбрамбено-отаџбинском рату, те поручују да неће допустити да се било ко игра институцијама Српске.

”Против оваквог правног насиља спремни смо да се боримо свим демократским средствима. Нама је Република Српска светиња и ми се према њој тако односимо”, наведено је у саопштењу.

Како су истакли у овом удружењу, Устав је по дефиницији темељни правни акт сваке државе којим се успоставља политички и правни поредак, дефинишу права и обавезе грађана, одређује највише органе власти, њихове међусобне односе и односе према нижим органима и грађанима.

“Устав Републике Српске каже да предсједник Републике Српске представља Републику Српску и изражава њено државано јединство, те сматрамо да је подизање оптужнице против предсједника Републике због тога што је проводио одлуке Народне скупштине директан удар на демократију и демократску вољу грађана исказану на изборима”, наводи се у саопштењу.

Ветерани наглашавају да сама оптужница није усмјерена према било којем појединцу и није случајно оптужен предсједник Републике, већ је усмјерена према сваком грађанину Републике Српске.

Тужилаштво БиХ подигло је данас оптужницу против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Републике Српске Милоша Лукића због неизвршавање одлука Кристијана Шмита, потврђено је Срни у овом тужилаштву. Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана