Удружење саобраћаја и веза: Неприхватљиво повећање минималца за 50 одсто

ГС
Удружење саобраћаја и веза: Неприхватљиво повећање минималца за 50 одсто

БАЊАЛУКА - Удружење саобраћаја и веза Републике Српске поручило је да је за овај сектор апсолутно неприхватљиво повећање минималне плате од 50 одсто јер нема средстава за исплату истих.

"Такође ако се то деси, ово повећање неће допринијети повећању осталих плата и само ће поспјешити одлазак радника. Такође велики раст минималне плате ће повећати број злоупотреба боловања који је и сада велики", саопштено је из овог удружења поводом најава да би повећање минималца могло да иде на 1.050 КМ.

Због уговорених обавеза, додају из овог удружења, ова предузећа неће моћи отпуштати раднике, али је реално да ће велики број мањих, као и предузећа из мањих мјеста морати затворити комплетна предузећа.

"Ситуација у овом сектору и до сада је била веома тешка. У овом сектору се налазе предузећа која се баве путничким, теретним, жељезничким и поштанским саобраћајем. Као што знате ово је иначе нискоакумулативна грана и углавном због њеног значаја у свим државама у окружењу функционише уз помоћ и субвенцију држава, што је у БиХ у потпуности изостало", наведено је у саопштењу.

Поручују да ситуација са смањењем производње у неким производним и рударским предузећима већ има негативне посљедице на теретни и жељезнички саобраћај, путнички саобраћај функционише са константним падом прихода већ неколико година уназад, нелојалном конкуренцијом и дивљим превозом који нико не спречава и контролисаним и ограниченим цијенама услуге на локалном нивоу.

"Због специфичности пословања имају велики број радника и велике трошкове а мале приходе", поручили су из Удружења.

Какве би посљедице имао већи минималац

 

Подсјећамо, Милорад Додик, предсједник Републике Српске, недавно је поручио да ће се заложити да минимална плата у Српској у 2024. години буде 1.050 КМ.

"Плата од 1.050 КМ мислим да ће бити нешто што ће побољшати могућности да радници овдје планирају и остану што је могуће више са платама које су овдје достојне за живот", поручио је тада Додик.

Међутим, након тога привредници, послодавци и економски аналитичари упозорили су да ће повећање минималца на поменути износ угасити десетине хиљада радних мјеста, те да ће збрињавање радника који остану без посла државу коштати више од 300 милиона марака.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана