Ударили на “Гацко”, о “Дубровнику” не желе да причају

Вељко Зељковић
Ударили на “Гацко”, о “Дубровнику” не желе да причају

БАЊАЛУКА - На основу пријератних улагања у ТЕ “Гацко”, у вријеме СФРЈ, “Хрватска електропривреда” сматра да има одређена права, укључујући потраживања на име обештећења због неиспоручене електричне енергије те је због тога одлучила да покрене поступак надокнаде настале штете.

Саопштено је ово за “Глас Српске” из овог предузећа одговарајући на наше питање, при том не наводећи колика су та њихова потраживања, иако се спомињао износ од чак 100 милиона евра, али ни да ли ће се одазвати на позив представника власти Републике Српске да овај спор буде ријешен мимо судова и арбитража - у међусобном договору. Нису хтјели да коментаришу приједлог и позив премијера Радована Вишковића да све буде ријешено у пакету заједно са ХЕ “Дубровник”, који данас припада систему ХЕП-а, а који од 1994. године једнострано крши уговор о испоруци уговорених количина ел. енергије систему “Хидроелектрана на Требишњици”.

На питање да ли је могуће да се ова два дуговања пребију те како гледају на овај приједлог, у ХЕП-у су остали нијеми, тек дали штури одговор - да с обзиром на то да је поступак у вези са њиховим улагањима у “Гацко” у току, не могу износити више детаља, “како о предмету поступка, тако ни о питањима која се доводе у контекст спора са овим предузећем”.

Како су појаснили, електричну енергију из те електране ХЕП је преузимао у периоду од 1984. до 1992, када је БиХ, односно Република Српска, како су навели - “национализовала њихова улагања”. Кажу да су још 2017. на адресу Савјета министара БиХ упутили захтјев за мирно рјешење овог спора, што је, како су рекли, предуслов за покретање међународне арбитраже која би се водила по правилима Европске енергетске повеље.

- Правобранилаштво БиХ је три пута од нас тражило продужавање рока за изјашњавање. Ни до дан-данас нисмо добили њихов одговор на захтјев за мирно рјешење овог спора у вези са ТЕ “Гацко”, односно конкретни приједлог евентуалне нагодбе - поручили су из овог предузећа.

Судећи према одговору, ХЕП очигледно не жели да се у пакету рјешавају два спора, у вези са ТЕ “Гацко” и ХЕ “Дубровник”, иако се ради о два готово идентична случаја. ХЕ “Дубровник” некада је био дио хидросистема Требишњица. Након што је изграђен 1965. договор је био да 78 одсто произведене ел. енергије припадне БиХ, данас Републици, а 22 одсто Хрватској. Међутим, проблеми су, баш као и у случају ТЕ “Гацко”, почели током рата. Хрватска страна је једнострано и самовољно редуковала своје испоруке. Када би све било сабрано, од 1. новембра 1994. па до данас, према оцјенама појединих стручњака, ради се о чак седам, осам терават-часова електричне енергије. Због тога је премијер Радован Вишковић недавно позвао хрватску страну на договор, а ако то ипак не желе, онда ће добити тужбу за ХЕ “Дубровник”, која је наводно знатно већа од њихове за ТЕ “Гацко”. Генерални директор “Електропривреде Републике Српске” је у неколико наврата истицао да је свјестан проблема с којим се суочава ТЕ “Гацко”, али и да зна чиме наша страна располаже у случају “Дубровник”.

Спојени судови

Република Српска и Хрватска су још прије петнаестак година покушавали да нађу рјешење у вези са ХЕ “Дубровник” и ТЕ “Гацко”, а које би задовољило обје стране. Оно је тих година ипак остављено по страни, да би се лакше ушло у заједнички пројекат градње новог објекта - ХЕ “Дубровник 2”. Међутим, до тога никада није дошло. Из ХЕП-а, а одговарајући на наше питање, нису хтјели појаснити шта је то тада пресудило да овај пројекат никада не заживи. Интересантно је да је ХЕП поново отворио причу у вези са ТЕ “Гацко”, а посебно када се на тај потез одлучила “Словеначка електропривреда”, која је покренула међународну арбитражу у случају ТЕ “Угљевик”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана