Уцјенама из Брисела нема краја

Маријана Миљић Бјеловук
Уцјенама из Брисела нема краја

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Све је мање шанси да ће се у БиХ усагласити реформе за чије би спровођење домаће власти добиле милијарду евра од ЕУ, јер у Влади Српске, како сазнајемо, и даље не пристају на три услова које европски званичници траже да буду уврштени и реализовани.

Европска комисија усвојила је План раста за западни Балкан којим је предвиђено да земље региона добију шест милијарди евра, али су обавезне да се заузврат обавежу да ће спровести одређене реформе.

Из Делегације ЕУ навели су да су домаће власти у БиХ доставиле Европској комисији листу међусобно усаглашених реформи за уврштавање у Реформску агенду, што је неопходна основа за учешће у Плану раста за западни Балкан.

- Комплетан нацрт Реформске агенде тек би требало да буде достављен, а времена је све мање. Када буде достављен, Европска комисија ће процијенити да ли нацрт Реформске агенде БиХ испуњава неопходан ниво амбиција како би БиХ имала користи од Плана раста - казали су “Гласу” у Делегацији ЕУ у БиХ не наводећи о којимроковима је ријеч.

Подсјетили су да је план раста подржан новим финансијским инструментом - Инструментом за реформу и раст за западни Балкан у износу од шест милијарди евра у бесповратним средствима и зајмовима за цијели регион.

У Влади РС, како сазнајемо, нема помака на усаглашавању три мјере које траже европски званичници јер се оне односена пренос надлежности са ентитета на ниво БиХ.

И сам премијер Српске Радован Вишковић недавно је изјавио да су остала неусаглашена три од укупно 113 принципа ЕУ који се односе на План раста, а ријеч је о сервисном центру, именовању свих судија Уставног суда БиХ, као и о укидању права вета у доношењу одлука.

- Ја док обављам ову позицију не могу прихватити те три мјере. Ово је иживљавање над Републиком Српском. У сљедећем кораку то ће се проширити и на парламент и Дом народа. У том случају, предсједник Владе или било ко ко би потписао једну такву мјеру, у суштини би потписао укидање Републике Српске - изјавио је Вишковић.

Међутим, европски званичници су недавно објелоданили и да је услов за исплату прве транше од предвиђених милијарду евра БиХ у износу од 138 милиона евра усвајање буџета на нивоу заједничких институција.

Иако смо на измаку другог квартала БиХ је и даље на привременом финансирању, а европски званичници траже да и тај посао домаће институције ријеше прије љетне  паузе.

Амбиције ЕУ

И замјеник предсједавајуће Савјета министара БиХ Сташа Кошарац раније је “Гласу” изјавио да нису сагласни са одређеним амбициозним ставовима ЕУ при изради Мапе раста на заједничком нивоу који је потребно дефинисати уз пуну видљивост Српске и ФБиХ.

- Ти ставови ЕУ нису у складу са Уставом и дејтонском структуром БиХ. Одређена питања, која су у уставној надлежности Српске и ФБиХ, не могу бити пренесена на заједнички ниво под плаштом амбициозности према ЕУ. Такође, питања која нису усаглашена у БиХ и која нису дио програма рада Савјета министара БиХ и министарстава, не могу бити стављена у фокус амбиција ЕУ. Рецимо, закон о гасу на нивоу БиХ или укидање ентитетског гласања - то су ствари на које Српска никада неће дати сагласност. Нама је то неприхватљиво, јер је противуставно и антидејтонски - поручио је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана