Учесници марша "Стазом егзодуса" из Тумара кренули ка Стогу

Срна
Учесници марша "Стазом егзодуса" из Тумара кренули ка Стогу

ДОБОЈ - Колона од око 500 учесника марша "Стазом егзодуса 2024" кренула је од села Тумаре на Озрену ка насељу Стог код Возуће у општини Завидовићи поводом обиљежавања 29 година од прогона Срба са подручја Возуће, долине ријеке Криваје и јужног Озрена.

Прије марша учесници су присуствовали богослужењу у Цркви Пресвете Тројице у Тумарама и примили благослов.

Организатор марша је Завичајно удружење Завидовићана из Добоја, чији је предсједник Зоран Благојевић рекао да у маршу учествују грађани из Добоја, Петрова, Дервенте, Модриче, Вукосавља, Бијељине, Прњавора, Српца, Београда и осталих мјеста.

Благојевић је поручио да се већ годинама на овај начин жели послати порука да се и даље трага за тијелима 129 несталих бораца и цивила, те указати на нецивилизацијску политизацију проналаска несталих Срба од Института за нестала лица БиХ.

Он је истакао да маршом желе подсјетити на страдања и звјерске злочине над Србима и да злочинци морају бити кажњени.

Међу учесницима су помоћник министра за рад и борачко-инвалидску заштиту Републике Српске Небојша Видаковић, начелник општине Петрово Озрен Петковић, предсједмик БОРС-а Радан Остојић, предсједник Републичког удружења породица несталих Исидора Граорац, као и припадници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ.

Учесници ће се кретати стазом дугом 22 километра.

Ријеч о камионском путу, који иде правцем Бријесница Горња-Кврга-Малчићи-Боровци-Лозна-Стог, којим су се Срби из Возуће и долине Криваје повлачили пред припадницима такозване Армије БиХ.

Након марша, грађани ће се окупити код Цркве Светог Ђорђа у Стогу, у којој се налази спомен-обиљежје погинулим и несталим борцима, гдје ће бити служена литургија, те положени вијенци на спомен-капели у изградњи у знак сјећања на 21 свирепо убијеног српског војника и цивила чији су посмртни остаци, махом обезглављени, пронађени након завршетка рата.

Срби из Возуће протјерани са вјековних огњишта у офанзиви такозване Армије БиХ, која је, у зависности од јединице и смјера напада непријатељских снага, носила називе "Ураган 95", "Фарз 95" и "Бадр ал Босна".

Масовно страдање Возућана трајало је од 10. до 24. септембра 1995. године усљед офанзиве 23.000 муслиманских војника Другог и Трећег корпуса такозване Армије БиХ и одреда "Ел муџахедин", те НАТО бомбардовања потпомогнутог њиховим јединицама за брза дејства, као и пакистанским контингентом међународних мировних снага.

Тада је спаљено 30 српских села, протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова, убијено 459 бораца Војске Републике Српске и цивила, док се за већим бројем још трага.

Падом Возуће окончано је протјеривање и етничко чишћење Срба са подручја зеничке регије, започето 1992. године.

Због стравичних злочина над Србима Возуће и Завидовића тренутно су осућени само ратни злочинац и некадашњи начелник Генералштаба тзв. Армије БиХ Расим Делић на три године пред Хашким трибуналом, као и ратни злочинац, командант Трећег корпуса тзв. Армије БиХ Сакиб Махмуљин, кога је Апелационо вијеће Суда БиХ правоснажно осудило на осам година затвора, које не издржава након бјекства из БиХ.

Махмуљин је један од деветнаест идентификованих и дјелимично идентификованих лица, припадника тзв. Армије БиХ и страних добровољаца против којих су поднесене кривичне пријаве о злочинима почињеним над Србима на подручју Озрена и Возуће у јулу и септембру 1995. године.

Повезане вијести:

Аутобуси са учесницима марша "Стазом егзодуса" кренули ка Тумарама

Од масовног страдања Возућана прошло 29 година: Марш пун огорчења

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана