Учесници конференције о Јасеновцу донијели Резолуцију, ево шта она предвиђа

Срна
Учесници конференције о Јасеновцу донијели Резолуцију, ево шта она предвиђа

БЕОГРАД - Учесници Међународне научне конференције "Одјеци Јасеновца: Сагласни и сукобљени наративи" донијели су данас Резолуцију која предвиђа да 22. април буде обиљежаван као Међународни дан комеморације жртвама Јасеновца и читаве Независне Државе Хрватске.

Учесници конференције траже да се репарације плате свим групама жртава Холокауста.

У Резолуцији се наглашава да кардинал Алојзије Степинац не треба да буде рехабилитован и да колаборација католичког клера у Холокаусту треба да буде пажљиво анализирана у цијелости.

Наглашено је и да сви аполози и промотери усташке идеологије или било које друге врсте фашистичке или нацистичке идеологије и праксе, треба да буду енергично разоткривени и одбачени.

Резолуцијом се апелује да се све Холокауст организације, јеврејске организације, организације бораца за људска права, као и све владе, супротставе и осуде преименовања улица и других јавних мјеста ради глорификације усташког покрета, да забране коришћење усташких симбола и поздрава, као и остале фашистичке поздраве, посебно на мјестима која обиљежавају геноциде над Јеврејима, Ромима и Србима.

Учесници конференције у усвојеном документу осуђују инструментализацију, релативизацију и изнад свега минимализацију броја жртава геноцида у Јасеновцу и у Независној Држави Хрватској и залажу се за најбоље праксе историјског истраживања Холокауста.

У Резолуцији се одбацује "пожуривање да се суди о бројевима од стране појединаца и организација који се на њих фокусирају".

Осуђено је и коришћење ове теме као диверзионе тактике у политичким дискусијама које настоје да поричу или умање злочине геноцида усташког режима.

Резолуцијом је затражено отварање свих доступних архива ради научног истраживања геноцида.

Извршни директор Института за истраживање Јасеновца и предсједник Конференције Бари Литучи изјавио је по усвајању Резолуције да је било још приједлога који ће накнадно бити размотрени.

-Морамо наставити и користити Резолуцију коју смо усвојили на овој историјској конференцији - рекао је Литучи.

За Резолуцију је гласао 31 учесник, док су два била уздржана.

Резолуција и резултати конференције биће представљени јавности сутра у 14 часова у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана