Убио се Муриз Хаџиахметовић, осумњичени за ратни злочин над женама и дјецом у Јошаници

ГС
Foto: Фејсбук

 ГОРАЖДЕ- Муриз Хаџиахметовић из Горажда синоћ је извршио самоубиство. Вијест о самоубиству потврдили су за "Аваз" у Министарству унутрашњих послова БПК Горажде.

„Дежурној служби Полицијске станице Горажде у 20.25 сати пријављен је нестанак једне особе иницијала Х.М., који је око 16 сати напустио адресу становања и упутио се у непознатом правцу са својим путничким моторним возилом. Обавјештене су све патроле на терену и око 22.45 сати једна од патрола обавијестила је да је у улици 22. мај у близини кампа Мото - клуба Горажде пронађено беживотно тијело“, казао је за "Аваз" Мирсад Каменица, шеф Одсјека за заштиту тајних података и аналитику МУП-а БПК Горажде.

Увиђај су обавили припадници Сектора криминалистичке полиције и мртвозорник, који су потврдили идентитет, те да сви трагови указују да се ради о самоубиству почињеном из ватреног оружја.

Хаџиахметовић је један од шесторице бивших припадника такозване Армије БиХ из Горажда који су ухапшени у акцији СИПА проведеној на подручју Горажда и Сарајева 13. децембра прошле године. Ухапшени су због сумње да су починили ратни злочин, али су одмах након хапшења пуштени на слободу. 

Они су осумњичени да су као команданти и припадници Вишеградске бригаде такозване Армије БиХ учествовали у нападу на село и чињењу овог злочина, а из Тужилаштво наводи да су жртве након злочина пронађене и идентификоване.

У предмету је извршена опсежна истрага Тужилаштва са више партнерских полицијских агенција и институција, као и прикупљање великог броја доказа о почињеном злочину и извршиоцима.

У освит зоре на Никољдан, 19. децембра 1992. године, припадници војске која је себе називала Армијом БиХ ушли су из правца Горажда десном обалом Дрине у залеђе српских положаја и, палећи све пред собом, на кућном прагу док су се спремали да сломе славски колач, масакрирали српске жене, старце и дјецу.

Убијено је 56 мјештана, а многи од њих на језив начин, одсијецањем дијелова тијела. Међу жртвама била је 21 жена и троје дјеце, која су претходног дана са родитељима дошла из Фоче да на селу дочекају Светог Николу.

Десетак заселака Горње Јошанице у општини Фоча избрисано је са географске карте, попаљене су, не само куће, већ и помоћни објекти, уз нејач убијана је и стока, а гдје су то стигли, злочинци су чак посјекли и стабла воћака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана