У закону о суду нема преноса надлежности

Маријана Миљић Бјеловук
У закону о суду нема преноса надлежности

БАЊАЛУКА - У закону о Суду БиХ, о којем се већ дуже прича, нема никаквог преноса надлежности са нивоа Републике Српске, јер тим актом није предвиђено формирање никакве нове правосудне институције.

Рекао је то “Гласу Српске” посланик у Представничком дому Парламента БиХ Милан Петковић и то након што је лидер СДС-а Милан Миличевић затражио да се Народна скупштина РС изјасни о овом закону, прије његовог усвајања у Парламенту БиХ.

- У оквиру Суда БиХ већ постоји апелациони суд, који се само назива Апелационим одјељењем, тако да ми са овим законским рјешењем не оснивамо ништа што до сада није постојало. Дакле, Апелационо одјељење суда прераста у апелациони суд. То је оно на чему смо инсистирали да се оснује. Само желимо да тај суд буде формалан и да га раздвојимо од Суда БиХ. Нигдје у свијету не постоји да у оквиру једног суда имамо два степена одлучивања, односно да по жалбама одлучује исти суд, односно апелационо одјељење тог суда - поручио је Петковић, који је и правник.

Због свега тога, наглашава он, Српска је инсистирала на апелационом као посебном суду, а чије ће сједиште, по свему судећи, бити у највећем граду Републике.

- Уважен је захтјев представника Српске да сједиште тог суда буде у Републици Српској. На састанку са члановима Венецијанске комисије, још прије неколико мјесеци, тражио сам да сједиште суда буде у Бањалуци јер сматрамо да концентрација тог суда у Сарајеву у првом и другом степену није добра идеја, тако да би у Бањалуци требало да буде сједиште тог другостепеног Суда БиХ. То је наш захтјев и на томе ћемо и даље инсистирати - казао је Петковић и још једном подвукао да дефинитивно у том акту не постоји никакав пренос надлежности са Српске на ниво БиХ.

Из Српске је још раније заговарано да поменути акт носи назив закон о Суду БиХ, а не о судовима, како се тај акт раније појављивао пред министрима у Сарајеву, а Петковић наводи да према садашњој радној верзији тај акт носи назив - Закон о суду БиХ.

- Тако ће вјероватно и остати. Није ту ријеч о различитим судовима - закључио је Петковић.

Из СДС-а је јуче, и то дан након састанка лидера владајућих странака на нивоу БиХ на којем је било ријечи о том акту, саопштено да је формирање апелационог суда БиХ потпуно неприхватљиво.

- Формирање новог суда не води прокламованим путем поврата надлежности, него ка цементирању неуставно пренијетих надлежности и преносу надлежности Републике Српске. Тражимо да се Народна скупштина РС изјасни о закону о судовима БиХ прије његовог усвајања у Парламенту БиХ, јер само Народна скупштина Републике Српске може дати или оспорити сагласност за пренос надлежности, а не групица такозваних лидера. Нека скупе храброст и дођу у Народну скупштину - поручили су из највеће опозиционе странке у Српској.

Усвајање

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је након сједнице лидера владајућих странака у БиХ да би закон о суду требало да буде финализован до краја седмице, а до краја мјесеца и упућен у парламентарну процедуру.

Сједница Савјета министара БиХ заказана је за данас, а према објављеном дневном реду, министри у Сарајеву тај акт неће разматрати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана