У току поступак одређивања садржаја студије утицаја на локацији Черкезовац

Срна
У току поступак одређивања садржаја студије утицаја на локацији Черкезовац

ЗАГРЕБ - Поступак одређивања садржаја студије о утицају на околину за Центар за збрињавање радиоактивног отпада на локацији Черкезовац на Трговској гори је у току, а хрватског Министарство привреде и одрживог развоја ће издато упутство о садржају студије са свим запримљеним мишљењима објавити на службеној веб страници, речено је Срни у овом Министарству.

Министарство привреде и одрживог развоја Хрватске објавило је 24. фебруара информацију о захтјеву за издавање упутства о садржају студије о утицаја на околину.

Заинтересирана јавност могла је у року од 30 дана у Министарство доставити мишљење о садржају студије прије израде.

БиХ је 28. марта упутила Хрватској одговор са захтјевима и примједбама на Захтјев за издавање садржаја о студији утицаја.

Како је саопштено из Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара, одговор су сачинили чланови Правног и Експертског тима за Трговску гору, у координацији са надлежним ентитетским тијелима, са фокусом на конкретне примјере у којима Хрватска крши одредбе Еспоо конвенције и Заједничке конвенције о безбједности збрињавања истрошеног горива и радиоактивног отпада.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране Кршко као и постојећи институционални отпад складишти на локацији Трговска гора, на самој граници са БиХ.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана