Вишковић: У токи преузимање комплетног власништва над "Жељезницама"

СРНА
Вишковић: У токи преузимање комплетног власништва над "Жељезницама"

ДОБОЈ - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је у току рјешавање питања малих акционара како би Српска преузела 100 одсто власништво над "Жељезницама Републике Српске".

У изјави медијима у Добоју Вишковић је рекао да се ради на реструктурирању "Жељезница Републике Српске".

Позивајући на стрпљење, Вишковић је објаснио да је то дугорочан процес, који се не завршава за мјесец или годину, већ траје и иде својим током.

"Ми смо прије 15-ак дана на сједници Владе имали одлуку и одобрили пријем одређеног броја радника на жељезницама Републике Српске, и то оних које су `Жељезнице` тражиле и управо оне који раде на терену – од машиновођа, пружних радника и сивх оних који требају, а без којих сам систем не може да функционише", додао је Вишковић.

"Жељезнице Републике Српске" у првих шест мјесеци ове године забиљежиле су минус од 9,7 милиона КМ, а имају проблем и са недостатком радника на терену.

ПРОБЛЕМИ ПОСТОЈЕ, РАДИ СЕ НА ЗАМЈЕНСКИМ ПРОЈЕКТИМА
 

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је "Рафинерија уља Модрича" у одређеним проблемима, али да се ради на замјенским пројектима.

Према његовим ријечима, проблеми су наступили послије хаварије у рафинерији у Броду, те због свих дешавања од пандемије вируса корона, па до руско-украјинског сукоба.

"Ми смо у контакту са руководством Рафинерије и тамо се раде пројекти који би требали, на одређен начин, да буду замјенски", изјавио је Вишковић новинарима вечерас у Добоју.

Он је подсјетио да је са хрватске стране до Рафинерије изграђен гасовод и да се озбиљно разговара о изградњи гасних електрана у самом простору Рафинерије.

"Постоје намјере, и у Модричи у `Рафинерији уља` и у `Петролу` у Бањалуци, да раде неке друге инвестиције, али морамо разумјети да тренутно руска држава и све компаније које долазе из Руске Федерације имају озбиљне проблеме да функционишу у иностранству", рекао је Вишковић.

Наводећи да новчани токови ка Русији не могу несметано да функционишу, Вишковић је рекао да је све под плаштом присмотре, због чега је отежано пословање руских предузећа.

Предсједник Владе Републике Српске истакао је да је "Рафинерија" у једном моменту према Републици Српској имала милионске обавезе, које су прелазиле стотину милиона КМ, али да су све измирене.

"То значи да је ријеч о озбиљној компанији, озбиљним људима, али морамо разумјети да тренутно имају проблема", закључио је Вишковић одговарајући на питање да ли је Влада Српске у контакту са власником Рафинерије, чији акумулирани губитак износи око 110 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана