У Српској БДП по глави становника најмањи, а минимална плата највећа

ГС
У Српској БДП по глави становника најмањи, а минимална плата највећа

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске сутра ће донијети одлуку о минималној плати, а ако се погледа БДП по глави становника, није јасно на основу којих параметара је одлучено да се тај минималац додатно повећава.

У овом тренутку, у односу на Федерацију БиХ и Србију, Република Српска има најмањи БДП по глави становника, а с друге стране и највећу минималну плату, пишу Независне.

БДП по глави становника у Републици Српској у прошлој години износио је 12.975 КМ, у Федерацији БиХ 13.660 КМ, а у Србији 17.386 КМ. Истовремено, у Републици Српској, тренутно је највећа минимална плата, а ако се обистине најаве Владе РС биће још и већа, мада није познато на основу којих параметара је одлучено да се она додатно повећава.

Минимална плата у Федерацији БиХ у овом тренутку износи 596 КМ, у Србији 660 КМ, а у Републици Српској 700 КМ. Упркос овим показатељима Република Српска одлучила је да додатно повећа минималну плату иако Федерација БиХ то неће урадити, а Србија је одлучила да за 176 радних часова та минимална плата износи 778 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана