У Српској 21,2 одсто становништва старије од 65 година

Срна
У Српској 21,2 одсто становништва старије од 65 година

БАЊАЛУКА - У Републици Српској је, према процјени, средином 2021. године 21,2 одсто становништва имало 65 и више године, подаци су Републичког завода за статистику, а ресорни министар Селма Чабрић каже да је подршка лицима треће животне доби дужност и обавеза свакога - прво као члана породице, а потом и институционално.

Према подацима овог Завода, процијењен број становника Републике Српске, средином 2021. године био је 1.128.309.


Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Селма Чабрић је поводом 1. октобра - Међународног дана старијих лица рекла за Срну да је подршка лицима треће живтне доби дужност и обавеза сваког, прво као члана породице, а потом и институционално.

"Сигурна сам да у својој породици свако од нас има бар неку особу у тој животној доби којој је потребна помоћ и подршка и данашњи дан је прилика да им се захвалимо за све што су учинили за нас, али и да им посветимо пажњу сваког другог дана", рекла је Чабрићева.

Она је нагласила да јој је веома драго што међу младим људима примјећује жељу и потребу да помогну старијима, посебно када је ријеч о волонтерима који су својим ангажманом и посвећеношћу, нарочито у периоду пандемије вируса корона, показали да су велики хуманисти и изузетно добри људи, спремни да буду друштвено корисни и помогну онима којима је потребно.

"Данас се живи доста брзо, бројне су обавезе родитеља према дјеци, студената, ученика, али упркос томе није се изгубила потреба да се помогне старијим лицима и сматрам то великом вриједношћу данашњег времена", рекла је Чабрићева.

Она је истакла да је важна и институционална посвећеност и могућност да старији суграђани имају обезбијеђене здравствене услуге кроз здравствени систем, да имају могућност да бораве у домовима за стара лица и угодније проводе старост у складу са својим могућностима и потребама.

"Мислим да је највеће богатство сваког човјека породица и да већина људи на нашем поднебљу има подршку породице у старијој животној доби, али је важно и да постоји систем подршке за оне који су у другачијој позицији", рекла је Чабрићева.

Она је истакла да Министарство породице, омладине и спорта кроз своје активности пружа подршку установама које се баве његом старијих лица и да ће та пракса свакако бити настављена и у будућности.

"Желим да честитам свим нашим суграђанима, који су тренутно у том животном периоду, Међународни дан старих и да им се захвалим што су нам били посвећени као родитељи и баке и деке, а ми ћемо се свакако потрудити да им се одужимо и да им овај животни период учинимо што угодинијим", рекла је Чабрићева.

Према процјенама Свјетске здравствене организације, до 2050. године свака шеста особа на свијету биће старија од 65 година /16 одсто свјетске популације/, у односу на сваку једанаесту особу у 2019. години /девет одсто свјетске популације/.

Главна скупштина УН је 30. децембра 1990. године прогласила 1. октобар Међународним даном старијих лица с циљем промоције одрживог активног старења у заједницама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана