У СНСД-у разговарали о насљеднику Тегелтије, али још нема одлуке

Срна
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА - Извршни комитет СНСД-а није одлучио о имену насљедника Зорана Тегелтије на мјесту министра финансија и трезора БиХ.

Рекао је то након сједнице Извршног комитета лидер СНСД-а Милорад Додик додавши да су разговори о томе почели али ништа још није одлучено.

Нагласио је да у овом тренутку у СНСД-у има између три и пет људи који одмах могу преузети ту дужност, али да Тегелтија тек половином јуна одлази са те функције и да ће до тада бити предложено ново име.

Истакао је да је ова странка снажан политички субјекат, са квалитетним кадром, те да има више кандидата који би у овом тренутку могли да обављају функцију министра финансија и трезора.

-Сада смо покренули наш механизам активности разговора око тога на који начин ћемо доћи до имена. На сву срећу, СНСД је снажна политичка партија, а тиме и кадровска, те имамо између три и пет људи који би у овом тренутку могли да обављају ту дужност без икаквих оклијевања - рекао је Додик.

Он је рекао да ће СНСД обавити унутрашњу расправу, у оквиру својих статута, те доћи до одређеног имена које ће бити предложено за функцију министра финансија у Савјету министара.

-Није хитно у том погледу, тек смо почели да причамо. То питање треба да разматрамо на највишем нивоу СНСД-а, али ћемо разговарати и са нашим градским организацијама, одакле долазе кандидати - навео је Додик.

СНСД треба да предложи новог министра финансија и трезора БиХ након што је Зоран Тегелтија јуче именован за директора Управе за инидиректно опорезивање БиХ.

Тегелтија ће дужност директора преузети 15. јуна.

Након сједнице Извршног комититета СНСД-а, Додик је рекао да могу бити задовљни када је ријеч о нивоу БиХ и односима који владају међу партнерима.

Ипак, нагласио је да ће представници СНСД-а на нивоу БиХ бити онемогућени да гласају за било какав пројекат уколико буде настављена блокада развојних пројеката.

 Додик је рекао да су задовољни чињеницом да је деблокиран пројекат источне гасне конекције, али сматрају да ће доћи до блокаде у Предсједништву БиХ.

Мораћемо наћи начин како да се даље крећемо у тој врсти прице - рекао је Додик на конференцији за новинаре.
Додик је навео да је СНСД оцијенио да се политика у Предсједништву БиХ одвија на исти начин као и раније, односно да су видљиви појединачни наступи чланова Предсједништва.

-СНСД је констатовао да Предсједништво БиХ само у цјелини може да представља БиХ. Сваки појединачни наступ је појединачни наступ члана Предсједништва и може да говори у име свог капацитета, а не цјелине Предсједништва - истакао је Додик.

Споразум са Исламском заједницом

Милорад Додик рекао је да сматра да споразум са Исламском заједницом не може да буде изван оквира и права која имају представници других вјерских заједница, те да је политика СНСД-а уједначен приступ.

- Увијек се то питање покушава прогурати. Наш приступ јесте да треба доћи до споразума са Исламском заједницом, али не може бити изван оквира који је дат предстравницима других заједница - нагласио је Додик.

Истиче да је политика СНСД-а уједначен приступ, те да ексклузивитет нико не може да има.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана