У складиштима УИО и заплијењени "ауди" вриједан 140.000 КМ

Маријана Миљић Бјеловук
У складиштима УИО и заплијењени "ауди" вриједан 140.000 КМ

БАЊАЛУКА - Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ заплијенила је у прошлој и овој години 151 возило процијењене вриједности скоро 720.000 марака.

У њиховом складишту нашао се и "ауди РС8" који кошта 140.000 марака и то је уједно и најскупље возило које је одузето у протеклих скоро годину и по.

Возила УИО одузима због царинских прекршаја, а у овој институцији појашњавају да након запљене даља судбина четвороточкаша зависи од коначних судских одлука, али и испуњености услова за пуштање у слободан промет на територији БиХ.

Када је ријеч о уништавању одузетих возила, тај посао УИО спроводи путем комисијске предаје.

- У том поступку возила која су заплијењена предају се овлашћеним правним лицима за обављање услуге уништења, откупа дијелова, те даљег збрињавања у складу са важећом регулативом - казали су "Гласу Српске" у УИО.

Још нису окончане радње за уништење одузетих возила на нивоу свих регионалних центара, тако да из УИО наводе да не могу дати прецизне податке да ли ће у овој години бити покренута нова процедура када је у питању уништавање одузетих возила у складишту УИО.

Међутим, на стотине возила поново у њиховим складиштима, тачније њих 346, чека на уништење.

- С обзиром на то да нису окончане припреме за уништавање одузетих возила на нивоу свих регионалних центара, не знамо колико ће посао претварања возила у старо гвожђе коштати као ни колике ћемо приходе остварити по основу откупа корисних дијелова насталих уништењем возила - навели су у УИО.

Поступак уништења возила посљедњи пут је окончан 2021. године, односно у периоду од 2020. до краја 2021. године уништено је 2.179 возила. Радило се о аутомобилима који су били смјештени у Централном складишту УИО у Бањалуци, те у регионалним центрима. Сва та возила одузета су због царинских прекршаја.

Наиме, у питању су четвороточкаши над којима никад није био спроведен поступак царињења, самим тим ни поступак регистрације у БиХ. Из тог разлога, највећи број таквих возила није могао бити предмет јавне продаје, јер не испуњавају услове за стављање у слободан промет у складу са одредбама прописа о хомологацији возила у БиХ.

У међувремену, због дугогодишњег стајања та возила су дословно потпуно пропала и УИО их је могао једино уништити и продати у старо гвожђе.

Пријаве

Из Управе за индиректно опорезивање БиХ позивају све грађане да на отворену линију 080 02 06 07 пријаве сваки облик утаје царине или ПДВ-а.

- Такође позивамо све грађане, као и све пореске обвезнике који су имали било какве непријатности са царинским службеницима или пореским инспекторима УИО да то пријаве - навели су у УИО.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана