У шест земаља пријављен еховирус-11 код беба

Срна
У шест земаља пријављен еховирус-11 код беба

МАДРИД - Британија, Шпанија, Италија, Француска, Хрватска и Шведска пријавиле су Свјетској здравственој организацији /СЗО/ повећање броја обољеле новорођенчади од еховируса-11 /Е-11/, пише шпански дневник "Разон".

Према писању листа, Француска је у мају пријавила СЗО повећање броја случајева тешке неонаталне сепсе усљед заразе Е-11. Од јуна, случајеви обољења овим вирусом пријављени су и у другим европским земљама.

Према подацима СЗО, од 2016. до 2021. године однос обољелих од Е-11 међу бебама у односу на друга обољења био је 6,2 одсто, док је током 2022. године тај однос повећан на 55 одсто.

Тако велико повећање броја тешко обољелих и компликација међу бебама сматрају се атипичним. СЗО је пријетњу по јавно здравље ставила на веома низак степен, али од земаља у којима се обољење појавило тражи да нове случајеве одмах пријаве и да се бебе тестирају на ентеровирус а да се притом предузму све мјере опреза приликом узимања узорка.

Еховирус-11 припада групи ентеровируса који могу да изазову низ заразних обољења. Обољење прате блажи симптоми али код беба може да има озбиљнији облик. Код новорођенчади може довести до бројних упала, укључујући акутни вирални хепататис, сепсу, менингитис и крварења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана