У Сарајеву завршен састанак делегација странака партнера у власти на нивоу БиХ

Г.С.
У Сарајеву завршен састанак делегација странака партнера у власти на нивоу БиХ

SARAJEVO - У Сарајеву је одржан састанак делегација странака партнера у власти на нивоу БиХ.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је новинарима да се на састанку "није десило ништа спектакуларно".

Лидер СДП-а БиХ Нермин Никшић рекао је да је данашњи састанак лидера странака партнера у власти на нивоу БиХ био припрема за нови који ће бити одржан за 15 дана, а на којем ће бити усаглашен нови сет закона за европски пут БиХ.

Никшић је рекао да ће те законе покушати да усвоје на Савјету министара и у Парламентраној скупштини БиХ и на тај начин створити претпоставке за отварање приступа удруженим фондовима и преговора за приступање ЕУ.

Он је навео да су резултати разговора на састанцима лидера владајућих странака у БиХ видљиви и да је то корак ка успостављању функционалне власти на нивоу БиХ.

"Ово је корак ка успостављању власти која ће у интересу грађана разговарати о ономе око чега је могућ разговор и која ће ставити по страни оно око чега се не може разговарати", рекао је Никшић новинарима у Сарајеву након састанка лидера странака партнера у власти на нивоу БиХ.

Он је рекао да је посљедњи састанак лидера, који је одржан у августу у Источном Сарајеву, резултирао спровођењем скоро свих закључака, те да је само остао још закон о судовима у БиХ.

Никшић је навео да није у потпуности тачна ранија информација да је закон о судовима усаглашен са Европском комисијом.

"Данашњи састанак је протекао без трзавица и расправа. Доста је ствари на које различито гледамо, али то сматрамо предношћу. Свако се аргументима бори за своје ставове да би на крају дошли до одређених рјешења", рекао је Никшић.

Он је навео да постоји договор да буду формиране радне групе које ће радити на изради закона о Уставном суду БиХ.

"Неки ће рећи да смо се договорили и да ћемо издати интересе неке. Ништа од тога се нисмо договорили. Људи из струке ће радити на закону и он ће бити у складу са европским законима. То не значи да ћемо брисати стране судије. Они неће бити брисани до оног тренутка када постане извјесно да постоје оптерећења, а то је када постане извјесно да ћемо бити чланица ЕУ, јер не можемо бити чланица са страним судијама", појаснио је Никшић.

Он је додао да је на састанку разговарано и о измјенама Изборног закона у БиХ, те да и ту постоје различити ставови, као и о пресуди Суда у Стразбуру.

"Причали смо и о високом представнику, ми ту имамо свој поглед. Нажалост, ми смо земља у којој још постоји потреба за Канцеларијом високог представника. Изјаве /лидера СНСД-а/ Милорада Додика смо чули, али наравно, као што ни он не може утицати на наше ставове, не можемо ни ми утицати према њему", рекао је Никшић.

Он је додао да је данас разговарано и о источној и о јужној гасној конекцији, те инвестицијама и новцу који је на рачуну "Електропреноса БиХ", те расподјели средстава од акциза.

Никшић је демантовао наводе новинара да су представници СНСД-а изашли раније са састанка због било каквих неслагања, појаснивши да су најављено отишли раније због обавеза у Бањалуци.

Конаковић: БиХ да буде што мање зависна од било кога

Предсједник странке Народ и правда Елмедин Конаковић рекао је да су на састанку партнера у власти на нивоу БиХ данас у Сарајеву отворене приче о пројектима који би требали да БиХ учине што мање зависном од било кога и како би енергенти били понуђени грађанима у цијелој у БиХ.

"Нисмо само говорили о 'Источној интерконекцији' него и о жЈужној интерконекцији' и новим изворима који би БиХ учинили што мање зависном од било кога", навео је Конаковић новинарима након састанка.

Конаковић је рекао да су на састанку направљени мали помаци о одређеним темама, али да се саговорници углавном нису сагласили око предложених рјешења.

"Договорили смо наставак разговора у скором року, када ћемо дефинисати и отворити нова поглавља, неке нове законе који би требали користити свим грађанима БиХ", рекао је Конаковић.

Он је рекао да је имплементација одлука са састанака партнера у власти виђена на протеклим сједницама парламента БиХ, те да се тај дио договора представља међународној заједници, "очекујући одређену врсту награде".

"Ових пет закона који су усвојени једнако ће користити свима и то је водиља која нас тјера на разговоре, па понекад и када то не бисмо радили", нагласио је Конаковић.

Према његовим ријечима, данас се може говорити о конкретним резултатима који су иза партнера у власти, као и о наредним састанцима који требају произвести нове резултате.

Говорећи о закону о судовима, Конаковић је навео да је то тешка тема око које се ломе копља, наводећи питања надлежности судова, њиховог сједишта и вјерских права унутар закона.

"То је нешто око чега полемишемо и покушавамо да нађемо компромис у којем нико не би био оштећен", нагласио је он и додао да је у оквиру закона о сукобу интереса, на којем се ради, уважен велики дио сугестија.
 

Састанак СНСД-а, ХДЗ-а БиХ и странака "тројке" одржао се се у згради Парламентарне скупштине БиХ.

Присутвовали су предсједник СНСД-а Милорад Додик, потпредсједнца СНСД-а Радован Вишковић и Небојша Радмановић, чланови Предсједништва СНСД-а Сања Вулић и Сташа Кошарац, предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић, предсједник ДЕМОС-а Недељко Чубриловић и лидер ДНС-а Ненад Нешић.

Испред СДП-а били су присутни Нермин Никшић и Саша Магазиновић. Нашу странку предводио је предсједник Един Форто, а НиП Елмедин Конаковић.

Делегацију ХДЗ-а БиХ предводио је лидер странке Драган Човић.

Претходно су се делегације партнера у власти на нивоу БиХ састале 22. августа у Источном Сарајеву, када је одблокирано именовање министра финансија у Савјету министара Срђана Амиџића, те договорено усвајање сета европских закона, преноси РТРС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана