У Сарајеву најављен протест, траже од Шмита наметање измјена Изборног закона

Танјуг
У Сарајеву најављен протест, траже од Шмита наметање измјена Изборног закона

Из организације РеСТАРТ БиХ најавили су за сриједу протесте испред сједишта ОХР у Сарајеву захтијевајући од Кристијана Шмита да наметне измјене Изборног закона БиХ до Нове године.

"Удовољавање страначким програмима и циљевима у сврху јачања система који фаворизује етничко, мора да престане и коначно, он (Шмит) мора да почне да се бави својим послом у корист државе и њених грађана за шта је више него добро плаћен. Наш напредак према евроатланским интеграцијама зависи искључиво од тога шта то протектор наметне", саопштено је из РеСТАРТ-а.

Навели су да ће ОХР-у упутити шест захтјева и тражити да се измјенама Изборног закона уведе оптичко скенирање гласачких листића, обавезно гласање, други круг гласања, повећање цензуса на пет одсто, онемогућавање дуализма функција и сукоба интереса, као и да се донесе нови закон о финансирању странака.

Оптичко скенирање гласачких листића, објашњавају, представља једноставан систем по којем се на бирачком мјесту листићи убацују у гласачку кутију кроз оптички скенер тако да сваки глас иде директно у ЦИК што смањује могућност злоупотребе.

Сматрају да би ова измјена Изборног закона смањила број украдених гласова за 10 до 20 одсто, преноси сарајевски портал Кликс.

"Са скенерима би се смањила могућност додавања нових листића и дописивање броја гласова на путу од биралишта до опшине, али и у самој опшини, што је до данас била уобичајена пракса. Самим тим се губила демократија, али и воља грађана да излазе на изборе", навели су из РеСТАРТ-а.

Говорећи о обавезном гласању наводе да би закони обавезали пунољетне грађане да гласају, јер је то право и обавеза.

"Исто као што грађани имају дужност да шаљу дјецу у основну школу, плаћају порез или се појаве на суду ако су позвани, тако би морали да обављају и ову дужност. БиХ је школски примјер државе која би морала да има обавезно гласање", навели су и додали да 15 одсто демократских држава има уведен инструмент обавезног гласања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана