У Прокупљу почело обиљежавање Дана сјећања на убијене у НАТО агресији

Срна
У Прокупљу почело обиљежавање Дана сјећања на убијене у НАТО агресији

ПРОКУПЉЕ - У Прокупљу је вечерас, у присуству предсједника Републике Српске и Србије Милорада Додика и Александра Вучића, као и Његове светости патријарха српског Порфирија, почела државна манифестација обиљежавања Дана сјећања на убијене у НАТО агресији, поводом 25 година од почетка бомбардовања СР Југославије.

На скупу на Тргу Топличких јунака присуствују, између осталих, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, премијер Српске Радован Вишковић, министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић, министар одбране Србије Милош Вучевић, министар културе Србије Маја Гојковић, те бројни грађани.

Скуп је почео поменом свим жртвама који предводи патријарх Порфирије уз саслужење епископа и свештенства СПЦ.

Предвиђено је да се на скупу се обрате Анђелка Тошовић, кћер Божина и сестра Бојане, најмлађе жртве НАТО агресије, који су обоје убијене у бомбардовању, као и патријарх Порфирије, Додик и Вучић.

Бојана Тошовић из Мердара код Куршумлије, настрадала 10. априла 1999. када је имала само 11 мјесеци. У нападу је убијен и њен отац Божина, а мајка Марија у седмом мјесецу трудноће тешко је рањена.

НАТО бомбардовање СРЈ почело је 24. марта 1999. године у 19.55 часова, а прве ракете пале су на касарну у Прокупљу када је погинуо први војник Бобан Недељковић.

Исте вечери крстареће ракете погодиле су подземни бункер у Куршумлији, а животе је тада изгубило 11 војника.

Према подацима Министарства одбране Србије током ваздушне агресије НАТО-а убијен је 1.031 припадник Војске и полиције.

Процијењено је да је погинуло 2.500 цивила, међу њима 89 дјеце, рањено око 6.000 цивила, од којих 2.700 дјеце, као и 5.173 војника и полицајаца, 25 особа се води као нестало.

У бомбардовању је уништено и оштећено 25.000 стамбених објеката, онеспособљено 470 километара путева и 595 километара пруга.

Оштећено је 14 аеродрома, 19 болница, 20 домова здравља, 18 дјечјих вртића, 69 школа, 176 споменика културе и 44 моста, док је 38 разорено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана