У Представничком дому БиХ усвојено низ важних одлука, прошао закон о ВСТС-у

Г.С.
У Представничком дому БиХ усвојено низ важних одлука, прошао закон о ВСТС-у

САРАЈЕВО - Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ одржао је данас 10. редовну сједницу на којој су разматране, али и усвојене бројне важне одлуке.

Након дуготрајне и вишесатне расправе, посланици гласаали те су између осталог усвојили Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о Високом судском и тужилачком савјету БиХ. Када је ријеч о Закону о ВСТС-у, усвојен је и закључак да препоручи Дому народа да овај закон у том дому иде по хитној процедури.

Усојен је и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о омбудсмену за људска права БиХ као и Приједлог закона о слободи приступа информацијама на нивоу институција БиХ, уз раније усвојене амандмане.

Посланици су усвојили Приједлог закона о измјенама Закона о порезу на додатну вриједност. Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о ПДВ-у су предложили посланици Младен Босић и Дарко Бабаљ. У првом читању усвојене су измјене да се ПДВ плаћа посљедњег дана у мјесецу, а не 10. у мјесецу као што је сада случај.

Такође, измјене Закона о ПДВ-у БиХ предвиђају повећање прага за обавезну регистрацију са постојећих 50.000 на 100.000 КМ.

Ипак на Комисији за финансије и буџет Представничког дома усвојен је амандман СНСД-а којима је укинут дио измјена који се односи на плаћање ПДВ-а до посљедњег дана у мјесецу.

УИО БиХ је дала негативно мишљење на помјерање датума за уплату ПДВ-а и као разлог су навели угроженост макроекономске стабилности Босне и Херцеговине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана