У повратничким општинама кују планове гдје ће уложити новац из Српске

Милијана Латиновић Радошевић
У повратничким општинама кују планове гдје ће уложити новац из Српске

БАЊАЛУКА - Западнокрајишке општине на чије ће рачуне већ идуће године из Српске лећи по милион марака кроје планове како да тим новцем обезбиједе што бољи и квалитетнији живот повратницима, који упркос бројним проблемима опстају и остају на вјековним огњиштима.

Представници Босанског Петровца, Босанског Грахова, Гламоча и Дрвара који су са предсједником РС Милорадом Додиком потписали протокол о подршци из буџета Српске у наредне четири године, углас поручују да им више од милиона неопходних за пројекте и развој локалних заједница, значи чињеница да Република Српска и њено руководство мисле на повратнике у ФБиХ.

Предсједавајући Скупштине општине Босански Петровац Немања Давидовић рекао је за “Глас Српске” да буџет ове локалне заједнице за ову годину износи око девет милиона марака.

- Како је и наведено у протоколу који смо потписали новац из буџета Српске је подршка за развој ових западнокрајишких општина и у складу са тим план је да обиђемо све мјесне заједнице и разговарамо са мјештанима о томе шта је њима најпотребније. На основу тих разговора скројићемо детаљан план за сваку марку. Приоритет за улагање новца из Републике Српске биће оно што наши грађани кажу - истакао је Давидовић, нагласивши да повратнике за Српску и предсједника Републике вежу посебне емоције те да сваку помоћ, подршку и лијепу ријеч доживљавају са посебном пажњом.

Да је сама помисао да неко води рачуна о повратницима у западнокрајишким општинама, који су живот почињали изнова више пута, значајнија од милиона сагласан је и начелник Босанског Грахова Урош Ђуран.

- Домаћински однос према нама, да мисле о нама и знају да постојимо вриједи више од новца. Разумијевање колико је тешко живјети у овим повратничким општинама значи много. Далеко од тога да новац није битан, од тога сви живимо, али подршка предсједника Српске вриједи више од милиона - истакао је Ђуран.

Он је додао да буџет општине на чијем је челу ове године износи 2,7 милиона марака те да ће још милион у идућој години увелико промијенити стање у тој локалној заједници.

- Са тим износом завршићемо градски водовод како би наши становници имали уредно снабдијевање. Осим тога, предложио сам и да 100.000 КМ издвојимо за помоћ пензионерима и социјално угроженим те борцима - рекао је први човјек Босанског Грахова.

Помоћ из буџета Републике Српске значи сигурност и наду и за повратнике у Гламочу.

- Буџет за ову годину је око четири милиона марака. Много је инфраструктурних пројеката који чекају новац да би били реализовани, од водовода до локалних путева који нису асфалтирани, зграде које чекају прекривање и томе слично - рекао је начелник Гламоча Небојша Радивојша.

Нагласио је да осим финансијског, ова помоћ има и емотивни ефекат.

- Српски повратници су загледани у Републику Српску и свака помоћ значи да нисмо заборављени - нагласио је Радивојша.

Начелница Дрвара Душица Рунић навела је да ће ова локална заједница напокон моћи да покрије текући дефицит, редовно исплаћује плате те да има развојни дио буџета и несметано ради на инвестиционим пројектима.

Здравствена заштита

С циљем обезбјеђења што боље здравствене заштите за повратнике у Унско-санском и Ливањском кантону, министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић потписаће данас у Бањалуци протокол о рехабилитацији и лијечењу повратника у Институту за физикалну медицину, рехабилитацију и ортопедску хирургију “Др Мирослав Зотовић” у Слатини.

- Тиме се проширује и обухват раније потписаних протокола којима је омогућено пацијентима повратницима у Дрвар, Босанско Грахово, Гламоч, Босански Петровац, Сански Мост, Босанску Крупу и Бихаћ да здравствену заштиту на секундарном нивоу остварују у Универзитетском клиничком центру РС те Болници “Др Младен Стојановић” у Приједору - саопштено је из ресорног министарства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана