У понедјељак о престанку важења закона о Тужилаштву и о Суду БиХ

Срна
У понедјељак о престанку важења закона о Тужилаштву и о Суду БиХ

САРАЈЕВО- На сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ која је заказана за понедјељак, 20. новембра, наћи ће се приједлози закона о престанку важења закона о Тужилаштву и о Суду БиХ, које је у парламентарну процедуру упутио посланик СНСД-а Милорад Којић.

У образложењима приједлога закона наводи се да је уставни основ за њихово доношење садржан у одредби према којој је Парламентарна скупштина БиХ надлежна за доношење закона, а не високи представници наметањем одлука.

Којић наводи да су закони о Тужилаштву и Суду БиХ донесени наметнутим одлукама високих представника у БиХ Педија Ешдауна и Волфганга Петрича који нису имали овлаштења да преузму улогу законодавца или уставотворца.

Из свега произилази да су високи представници противправно на основу Анекса 10 и такозваних бонских овлашћења основали институције на нивоу БиХ, односно Тужилаштво и Суд БиХ

Којић је затражио да ови законским приједлози буду разматрани по хитној процедури.

Дневним редом је предвиђено да посланици, по хитној процедури, разматрају и Приједлог закона о врховном суду БиХ, чији је предлагач посланик Денис Звиздић.

На дневном реду је и извјештај комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности о захтјеву посланика Милана Дуновића, Златана Бегића и Влатка Главаша за разматрање Приједлога закона о измјени и допунама Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ по хитном поступку, који се односи на обиљежавање посебним знаком возила у којима се превозе лица са инвалидитетом.

Пред посланицима би се требао наћи и извјештај комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности о посланичкој иницијативи Нихада Омеровића, о анализи праћења Ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина.

Дневним редом је предвиђено да се посланици изјасне и о ревизорском извјештају о главним налазима и препорукама за 2022. годину, као и извјештајима Канцеларије за ревизију институција БиХ о финансијској ревизији институција БиХ за прошлу годину.

Почетак сједнице заказан је за 12.00 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана